Шират вируси пет пати побрзо од останатите: Кои се суперпреносители?

3 април, 2020
289143_profimedia0508161393_ff

Што се суперпреносители?

Кога станува збор за пренесување на заразни болести, не се сите еднакви, британскиот Гардијан неодамна напиша за т.н. заразни болести.

Правило 20/80, според кое постои група која шири инфекции повеќе од другите.

Како една личност станува суперпреносител?

Постојат бројни теории, но досега не е пронајден конечен одговор на ова прашање. Некои експерти веруваат дека тоа е поврзано со имунолошкиот систем на суперпреносителот, кој можеби не е толку ефикасен во борбата против вирусот или, напротив, е толку ефикасен што едно лице не ги чувствува симптомите и продолжува да ја шири инфекцијата на други. Веројатно се шири од бројни комбинирани причини, како што е внесувањето на голема количина на вирус во организмот или инфекција заради повеќе од еден патоген. Едно е сигурно – не е можно да се знае кој ќе биде суперпреносител, а кој не.

Дали Крунскиот вирус има свои суперносители?

Според уредникот на Гардијан, здравствената колумна на Сара Босли, тоа е возможно.

Таа го наведува примерот на третиот потврден случај на коронарен вирус во Велика Британија, имено е човек во педесеттите години кој бил заразен со вирус на конференција во Сингапур. Потоа, тој отпатува за Франција, каде што заедно со семејството престојувал во одморалиште на Алпите, а пет лица кои престојувале во истото сместување подоцна биле тестирани позитивни за коронарен вирус, додека и неколку други кои престојувале во одморалиштето биле заразени. . Има и еден човек од конференција во Сингапур кој го пренесе вирусот во Велика Британија и кој дојде од кинескиот град Вухан, што го прави уште еден суперпреносител!

Дали треба да се грижиме за нив?

На почетокот на февруари, американскиот CNBC пишуваше за овој медицински феномен, а Роберт Амлер, декан на колеџот за медицина во New York, истакна дека не треба да бидеме премногу загрижени затоа што суперпреносителите се ретки.

Сепак, бидејќи нападот е најдобра одбрана, многу е важно да го нападнеме вирусот и да сториме се што можеме за да се заштитиме. Ова вклучува придржување кон сите препорачани мерки, како што се растојание, редовно и правилно миење на рацете, носење соодветна заштита … 

 Ако пропуштивте, прочитајте ги упатствата за правилно миење на рацете, дали е подобро да користите течен или цврст сапун, кои се правилата за носење заштитна маска, зошто е важно да престанете да пушите што е можно поскоро и како да го дезинфицирате вашиот мобилен телефон.