ШТО АКО НЕКОЈ кива или кашла до вас? Водечкиот експерт за инфективни болести откри трик што може да ве спаси од инфекцијата!

27 септември, 2020
кашлање

Овој метод дефинитивно нема да ве заштити од Ковида-19, но може да ја намали количината на вирус на кој сте изложени ако лицето што кашла или кива е заразено

Водечкиот експерт за инфективни болести Ентони Фаучи испрати важно предупредување до Американците претходно овој месец, бидејќи времето во Соединетите Држави почнува да се лади и се појавува сезоната на грип: „Луѓето треба да ги соблечат розовите очила и да се подготват за вториот бран Ковид-19!

Директорот на Центарот за контрола и превенција на болести Роберт Редфилд исто така има мрачно предвидување, велејќи во јули дека есента и зимата „веројатно ќе бидат едно од најтешките периоди на американското јавно здравје“.

Совет што може да нè спаси

Ова значи дека сите треба да бидеме одговорни во заштитата на себе си и на другите од новиот вирус со цел да спречиме ненадеен пораст на инфекции во следните неколку месеци. И бидејќи коронавирусот првенствено се пренесува од личност до личност со респираторни капки од кивање или кашлање, професорот по медицина на Факултетот за медицина во Синај, Фредрик Шерман, понуди нови и корисни совети за да се спречи ширењето на инфекцијата.

Така се борат против пандемија: Оваа земја ги наградува своите луѓе – ако исполнуваат прилично необичен услов.

Шерман советува, доколку се најдете во ризично сценарио во кое некој кива или кашла во близина на вас, „издишете веднаш за да избегнете вдишување капки или аеросоли. Исцедете ги усните за издишувањето да трае подолго. Свртете ја главата целосно од лицето што кивна или кашлаше и продолжете да одите “.

Овој метод дефинитивно нема да ве заштити од Ковид-19, но може да ја намали количината на вирус на кој сте изложени ако лицето што кашла или врне е заразно. Поверојатно е да се разболите ако вдишете поголеми дози на вирусот. Времето кога сте изложени на заразени честички е исто така важно во однос на пренесувањето; Колку подолго сте околу нив, толку повеќе време вирусот влегол во вашиот систем.

И уште еднаш да се потсетиме

Се разбира, постојат и долгорочни чекори што треба да ги преземете за да го намалите ризикот од инфекција. Дури и во зима, продолжете да се дружите на отворено, и покрај времето. Според ЦДЦ, постои поголем ризик од заразување со вирусот во затворено отколку на отворено, поради помалку вентилација и простор, што ја отежнува социјалната дистанца за луѓето. Исто така, без исклучок треба да носите маска за лице, која веројатно нуди најдобра заштита од вируси.

Алберт Ко, раководител на одделот за епидемиологија на микробиолошки болести на Yale School за јавно здравје, додаде дека луѓето едноставно мора да го прифатат фактот дека маските за лице „ќе бидат дел од нашите животи на неодредено време“. Некои експерти дури истакнуваат дека употребата на маски за лице може да трае до 2021 година, дури и кога вакцината ќе стане достапна.

И, конечно, се разбира, продолжете редовно да ги миете и дезинфицирате рацете, како и површините што често ги допирате во вашиот дом и / или на работното место, пренесува Хаф Пост.