Симптом за корона вирус кој го опфаќа машкиот пол е загрижувачки за експертите: Бидете внимателни!

2 септември, 2020
muskarac-se-drzi-za-medjunozije-korona-virus-copy-830x0

Од почетокот на пандемијата, пријавени се повеќе од десетина симптоми на Ковид-19, вклучувајќи сува кашлица, треска и губење на вкус или мирис. Но, медицинските експерти од Соединетите држави им порачаа на мажите да бидат „на штрек“ откако 37-годишниот пациент беше примен во Одделот за итни случаи со оток и „непријатност“ во скротумот. Пациентот ја поминал ноќта во болница кога му биле препишани антибиотици и лекови против болки. После тоа, тој беше испишан, а во извештајот се вели дека болката во тестисите се намалила, но не беше кажано дали неговата состојба се подобрила во следните недели.

Testicular Pain - Causes, Symptoms & Treatments -Sound Pain Alliance

Лекарите од Конзорциумот за здравствено образование во Сан Антонио во Тексас изјавија дека вирусот му ја оштетил спермата. Тие предупредија дека штетата предизвикана од Ковид-19 може да има „идно влијание врз плодноста кај мажите“. Претходно беа забележани слични извештаи за болка во тестисите кај пациенти со Ковид-19, но немаше очигледен доказ. Експертите се надеваат дека подигањето на свеста за нив ќе им помогне на другите лекари „навремено да ја препознаат оваа болест и да започнат соодветен третман, карантин и мониторинг на плодноста“.