Сите се обидувате да го зајакнете ИМУНИТЕТОТ, а дали знаете што го НАРУШУВА?

14 септември, 2020
Devojka-sa-maskom

Можете да влијаете на 3 важни работи

Ако зборуваме за нешто во последните месеци, зборуваме за зајакнување на имунолошкиот систем.

Важно е да се направи ова во стандардни околности, особено во ситуација кога има пандемија.

Лекарите препорачуваат да спиеме доволно и да јадеме добро.

Исто така, ќе добиете совет во секоја аптека за додатоци кои можат да помогнат, но она што можете да направите е да не го оштетите вашиот имунолошки систем.

И има неколку работи што го нарушуваат

Пасивно пушење

Додека безгрижно седите со членови на семејството кои пушат, верувале или не, тоа може да го оштети вашиот имунолошки систем. Како што покажа истражувањето, изложеноста на чад убива околу 600.000 луѓе секоја година и го зголемува ризикот од акутни респираторни инфекции, како и хронични опструктивни белодробни заболувања.

Редовно земајте антибиотици

Ако пиете антибиотици поради најмала инфекција, може да го загрозите имунитетот.

Истражувањето спроведено од Харвард, Институтот МИТ и Институтот Вис, открило дека антибиотиците можат да дејствуваат против телото и да го ослабнат начинот на кој имунитетниот систем го штити организмот.

Загадени површини

Иако веројатно редовно чистите некои работи, како што е работната маса или мобилниот телефон, има многу други што ги допирате секој ден и можат да бидат полни со бактерии. Сунѓер за бања, скалите, па дури и моливот што сте го позајмиле од некого може да бидат извор на бактерии. Нема специфична заштита од такви работи, но она што можете да направите е редовно да ги чистите сите работи во куќата и секогаш да носите влажни марамчиња и антибактериски гелови со вас.