Сите знаеме дека е здраво да пиеме вода, но во овие случаи тоа може да биде опасно и да доведе до дијабет!

10 октомври, 2020
290814_2200-1200x628

На телото му требаат скоро два часа за да го свари она што го јадете. Храната минува низ грлото и хранопроводот до желудникот, а потоа поминува низ цревата пред да биде исфрлена од телото. Во телото има течност што помага при варење – киселина во желудникот. Ако пиете вода пред јадење, вие не само што ја разредувате течноста, туку и го вознемирувате организмот додека се вари. Затоа, не се препорачува да пиете вода пред јадење. Можеби половина час пред оброк, според британските експерти.

Тие исто така ве советуваат да не пиете вода за време на оброците бидејќи тоа го отежнува нормалното варење на желудникот и цревата. Експертите велат дека не треба да се „прелевате“ со вода после јадење затоа што тоа ќе ве „надува“ и ќе го нарушите нормалниот процес на варење и повторно ќе бидете гладни побрзо. Почекајте најмалку половина час после јадење пред да пиете вода. Тие препорачуваат да се делат два литра вода во текот на денот и да се пие постепено. Премногу вода го нарушува варењето, па вишокот храна може да остане во организмот и да ги наруши нивоата на инсулин и шеќер, што доведува до дијабетес.