Терапија со вкус може да излечи каков било проблем

10 април, 2020
насловна

Дали некогаш сте слушнале за терапија со вкус?

Овој ајурведски третман има позитивен ефект врз здравјето слично на акупунктурата. Сепак, тука нема потреба од игли, само треба да знаете каков вид вкус има позитивен ефект врз одредени услови и така може да ви помогне да се ослободите од неволја!  

Сите знаеме дека важните хранливи материи и елементите влегуваат во организмот преку храната, и во зависност од нивната структура, храната може да ни направи големи предности. Дали знаевте дека вкусот на самата храна може да биде лековит?

Нашиот јазик е неверојатно чувствителен. Поделена е на бројни рецептори и биолошки активни места што се поврзани со внатрешните органи.

Овие се главните вкусови и нивните позитивни ефекти врз телото:

Сладок вкус

Корисен ефект врз проширените крвни садови. Исто така, се верува дека помага при висок притисок. Кога скока нагло, приврзаниците на ајурведата земаат лажица мед и оставаат да се стопи на неговиот јазик, или да јаде малку бонбони. Наводно, состојбата се подобрува за 5 до 7 минути.

Кисел вкус

Помага при слаб притисок. Ајурведската медицина препорачува луѓето кои страдаат од хипотензија секогаш да имаат парче лимон при рака.

Горк вкус

Храната што има горчлив вкус се верува дека има антиинфламаторни својства, ја поправа функцијата на бубрезите, ги елиминира солите и токсините од телото, помага во слабеењето, има корисен ефект врз црниот дроб и жолчката… Исто така се верува дека горчината може да го подобри менталниот капацитет. Сепак, овој вкус не треба да биде преценет.

Солен вкус  

Ајурведа верува дека солениот вкус го подобрува варењето и елиминира запек, но исто така ја задржува течноста во организмот, предизвикувајќи дополнителна жед и глад. Со овој вкус исто така не треба да се претерува


Зачинет вкус  

Овој вкус се верува дека е моќен во третманот на дијарејата, истовремено промовирајќи ја регенерацијата на ткивата и коагулацијата на крвта.

„Остри“ вкусови  

Не може секој да поднесе силен и суров вкус, но оној кој може да има подобро варење, апетит, крвта се прочистува, се спречува ширењето на патогени … Сепак, премногу храна со остар вкус може да предизвика гнев и агресија.  

“Вискозен” вкус

Помага при подобро заздравување на раните, ја подобрува коагулацијата на крвта. Храната како јапонско јаболко, лушпа од грејпфрут, зелени ореви, силен зелен чај, птичја цреша им се допаѓа вака..