Три болести кои ги предизвикуваат компјутерите: Ова мора да го знаат сите кои работат пред екран

31 јули, 2020
дсфдфд

Овие се трите најчести болести предизвикани од работењето на компјутер и еве како да ги спречите!

1. Остеохондроза

Дури 80% од болката во грбот е предизвикана од остеохондроза, болест која претставува атрофија на ткивото на дискот. Големината на дисковите се намалува, апсорпцијата на потребните супстанции исто така, дисковите ја губат еластичноста и можноста правилно да ги извршуваат своите функции. Со остеохондроза, постои намалување на функциите на лигаментите и мускулите што овозможуваат дисковите да функционираат правилно, и сето ова заедно влијае на целокупната состојба на ‘рбетот.


2. Синдром на суво око

Површината на очното јаболко е покриена со тенок слој на солзна течност, што е природна одбрана од микроби, но исто така и подмачкува и ја храни рожницата. Овој заштитен слој работи правилно благодарение на трепкањето – сосема е нормално да трепкате 20 секунди за една минута. Но, додека го гледаме екранот, ние трепкаме двапати помалку од нормалното, така што течноста не се обновува со време. Ова доведува до синдром на суво око и очите ја губат својата природна заштита.


3. синдром на карпален тунел

Карпалниот тунел се наоѓа на предниот дел на зглобот. Сместено е помеѓу осум мали коски на зглобот, додека горната страна е затворена со попречно поставен карпален лигамент. Преку него преминува медијалниот нерв, кој е под постојан притисок кај синдромот на карпален тунел. Оваа болест порано била типична за музичари, дактилографи и возачи, а денес најчесто е поврзана со професии кои вклучуваат работа на компјутер. Се манифестира со чешање, болка и чувство на пецкање во прстите, раката и зглобот, а исто така е можно вкочанетост во показалецот и средниот прст.