Трнење во нозете, бес, премногу спиење: Внимавајте на овие симптоми

14 септември, 2020
2323891_profimedia0352267744_ls

Експертите велат дека ако имате силен нагон да џвакате мраз или да јадете нешто исклучително солено, тоа може да биде знак на здравствени проблеми или недостаток на витамини и минерали во организмот. Затоа е важно да го слушате вашето тело и да ги следите сите промени што се случуваат, особено ако се појават ненадејно.

1. Трнење во нозете

Ако почувствувате трнење во нозете или потреба од движење, тоа може да биде симптом на синдром на немирни нозе. Тоа е нарушување кое е долгорочно и луѓето обично ги чувствуваат овие непријатни симптоми навечер кога се обидувате да се одморите.

2. Затегнување на кожата

Проблемите со кожата никогаш не треба да се минимизираат или занемарат. Ако кожата стане задебелена и чеша, тоа може да биде сигнал дека имате проблеми со хормонални промени, егзема или алергии. Направете крвни тестови ако проблемот продолжи или се влошува.

3. Промена на ракопис, интензивни соништа, губење на мирис

Сите овие се можни симптоми на Паркинсонова болест. Забавените движења, слабиот сон придружени со кошмари и промените во говорот и пишувањето исто така може да бидат симптом на оваа болест.

4. Бес и агресија

Избувнувањата на лутина не се нужно знак на нечија личност, но исто така можат да бидат поврзани со депресија. Научниците велат дека депресијата понекогаш се рефлектира не само како губење на енергија или тага, туку и како агресивно однесување.

5. Премногу спиење

Името на ова нарушување е хиперсомнија и произлегува од причини што не се поврзани само со замор. Некои автоимуни болести може да резултираат во зголемена потреба за спиење, а консумирањето на алкохол пред спиење ќе го има истиот ефект.

6. Промени во бојата на очите

Ако забележите сив или бел прстен околу рожницата на окото, тоа може да биде знак на покачен холестерол кај лица на возраст под 45 години. Лекарите велат дека прстенот сам по себе е безопасен и има само визуелен ефект.