Урнебесно писмо на граѓанин од Врање за борбата против корона вирусот!

2 септември, 2020
КАФЕ

Малку смеа не може да штети, а и почитување на мерките за превенција. Урнебесно писмо од Врањањец за борба против коронавирус! Пораката за поддршка за жителите на Врање се појави на социјалната мрежа Инстаграм и насмеа многу луѓе.
Целта на пораката е како било порано и како ни е нас сега.

Мотивациски текст и збирка на сè што им се случи на Србија и Врање.
Интересна порака, напишана на таков начин што може да се прочита во здив со карактеристичниот акцент на Врање, измами насмевки, но и внесе надеж за подобро утре.

Ви го пренесуваме вистинското предупредување во целост.

“Браќа и сестри,

Нашиот град преживеа 422 години под Турците, 4 години под Бугарите, бомбардирање, 20 години радијација и уште многу непријатели низ неговата историја, и сега имаме работа да направиме со овој нов и невидлив непријател што мора да го победиме.
Ние сме мало опкружување во кое сите сме свртени еден кон друг затоа што сакаме да скокаме надвор, да се дружиме, да се гледаме, да седиме во чаршија, да пиеме кафе со страст и да не го повредиме јарболот за секого.
Па, време е да го смениме тоа! Заедно и со сите сили, мора прво да влијаеме на себеси, а потоа и на другите околу нас, за да го победиме овој непријател. Баталете го кафето во град, порано едно кафе треба ли да умреме ?

Ние Турците ги измамивме со бајонети и пушки, но за да го победиме овој непријател, не треба да правиме ништо. Дедо и баба под катанец, вие седите дома и уживате, а ние ќе дадеме се од себе за да не ви биде досадно. Не паничете, однесувајте се одговорно, помагајте си едни на други и како што би рекла баба ми – НЕ АЗДИСУВАЈТЕ МНОГУ!