Вирусот корона најчесто се наоѓа на овие површини! Внимавајте, тие се полни со заразни честички

2 септември, 2020
wc-korona-virus-830x0

Вирусот корона може да биде насекаде. Затоа е важно постојано да ги следите упатствата како што се носење маска за лице и редовно миење на рацете. Но, треба да се има предвид дека некои површини претставуваат голем ризик од инфекција.

Ова неодамна го открија кинески истражувачи кога зедоа 242 брисеви од површините околу заразените пациентите за да видат каде се наоѓа вирусот корона.

Ви ги откриваме седумте контаминирани површини што ги најдоа.

Тоалетна шоља


Вирусот корона е пронајден кај 16,7 проценти од тоалетите во училишта од кои е земен примерокот. Постои можност вирусот да се претвори во форма на аеросол кога се ослободува вода, па дури и да се шири низ цевки во истата зграда. За да се заштитите, редовно чистете ја бањата со средства за дезинфекција и проверете дали сите во вашето домаќинство знаат како да го спуштат капакот на тоалетот пред да ја исплакнете водата.

Под


Студијата открила дека 12,5 проценти од подовите содржат честички од вирус на корона. Ова откритие не е изненадувачки со оглед на тоа што заразни капки, кои се ослободуваат кога заразено лице зборува, кашла и кива, на крајот паѓаат на подот.
Иако експертите не рекоа дека подовите се најчестиот начин за пренесување на инфекцијата, важно е редовно да ги чистите овие површини и задолжително добро да ги миете рацете откако ќе ги извадите чевлите.

Рацете на пациентот


Користејќи ги земените примероци, научниците откриле дека 4 проценти од заразените пациенти имале честички од новиот вирус на рацете. Затоа здравствените власти не охрабруваат да ја одржуваме хигиената на рацете уште од почетокот на епидемијата. Измијте ги рацете често и темелно со вода и сапун. Користете средство за дезинфекција на рацете со најмалку 60 проценти алкохол ако не постојат сапун и вода. Исушете ги целосно, но избегнувајте фен за раце.

Постелнина


Вирусот корона е пронајден на 4% од постелнината, покажа студијата. За чистење на постелнина и крпи, Центрите за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ) препорачуваат перење постелнина според упатствата на производителот во најтопла соодветна вода, проследено со целосно сушење.
Носете ракавици за еднократна употреба кога ги допирате или преместувате чаршафите и крпите што ги користи болно лице и не тресете валкани алишта.

Мобилни телефони


Како површина што постојано ја допираме, мобилните телефони можат да бидат полни со микроби. Неколку студии откриле дека нашите телефони можат да бидат експоненцијално повалкани од тоалетното седиште. Студијата покажа дека 4 проценти од мобилните телефони биле контаминирани со вирусот корона. Затоа, редовно чистете ги вашите телефони со средства за дезинфекција или користете спреј што содржи најмалку 70% алкохол.

Компјутерска тастатура


Научниците открија дека четири проценти од тастатурите имаат корона вирус. Тастатурите припаѓаат на таканаречените „површини со висок допир“, а Центрите за контрола и превенција на болести препорачуваат редовно да се дезинфицираат.
Списокот вклучува тастатури, маси, рачки, прекинувачи за светло, работни површини, рачки, столици, телефони, тоалети, славини и мијалници.

Површини допрени од пациенти или здравствени работници


Врз основа на земени брисеви, истражувачите откриле дека 4% од површините што ги допираат пациентите и 2,6% од оние што ги допира медицинскиот персонал покажале присуство на коронавирус.