Внимателно погледнете ги вашите нокти, тие се огледали на вашето здравје!

25 мај, 2020
нокти

Со внимателно набљудување, на нив може да се видат многу атипични промени …

Одредени промени во телото, видливи со голо око, можат да укажат на голем број болести во организмот. Некои можеме да ги видиме сами, додека за некои е неопходно да се слушне мислењето на експертите.

Она што е највпечатливо за секој од нас се ноктите. По внимателно набљудување, може да се видат многу атипични промени на нив. Така, на пример, тенките надолжни линии кои едвај се чувствуваат под прстите, можат да укажат на недостаток на течност во организмот. Во исто време, видливите надолжни бразди може да бидат знак на дијабетес.

Изразените попречни бразди укажуваат на психолошки проблеми, како што се стрес, депресија … Но, исто така и на проблеми во долниот дел на стомакот. Белите точки, за кои најчесто се прашуваат луѓето, не укажуваат на никаква болест. Тие се безопасни и се јавуваат како резултат на пенетрација на воздухот.