Зошто е добро да јадете праски: Помагаат во подобрување на видот а добри се и за целиот организам

6 август, 20200
фсфдсфсд


1. Праските помагаат за здравјето на очите

Бојата на праска е јасен знак дека тие се полни со витамин А, хранливи материи што се важни за здрави очи и супер остар вид. Витаминот А е всушност антиоксиданс кој е во состојба да го заштити слојот на клетките осетливи на светлина (мрежницата) лоцирани на задниот дел на очите од оштетување. Бета-каротин е одговорен за здравјето на очите, а праските содржат голема количина на овој антиоксиданс.

Ilustracije boje očiju


2. Конзумирањето на овие плодови е одлично за кожата

Поради витамин Ц, праските се многу добри за кожата. Оваа хранлива материја, која е моќен антиоксиданс, ги штити клетките на кожата од слободни радикали со неутрализирање на штетните молекули. Витаминот Ц е многу добар во одложување на појавата на разни знаци на стареење на кожата како брчки и фини линии. Витаминот Е присутен во ова овошје ја штити и хидрира кожата и придонесува за негово закрепнување од оштетување предизвикано од слободни радикали.

November is National Healthy Skin Month - Healthy Kansas City


3. Тие го зајакнуваат вашиот имунолошки систем Покрај тоа што ја прави вашата кожа поздрава и помлада, витамин Ц го зајакнува и вашиот имунолошки систем. Во денешните времиња кога сите се изложени на стрес, лош избор на диети, нездрав начин на живот и загадувачи на животната средина, слаб имунолошки систем дефинитивно не е добар избор. Со редовно конзумирање на праски, вашиот имунитет не мора да страда.

Peaches | SNAP-Ed

4. Консумирањето на праските помага во борбата против воспалението

Воспалението може да доведе до низа проблеми, велат експертите. Некои од нив вклучуваат карцином, срцеви заболувања, остеопороза, артритис, дебелина и дијабетес. Вклучувањето повеќе антиоксиданти во вашата диета помага да се запре воспалението што веќе се случува кај вас. Некои од најдобрите и најефикасните извори на антиоксиданти се праските.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *