Зошто е толку важно да се контролира тежината во бременоста?

25 септември, 2020
vaga debela

Хормоните за бременост, во комбинација со прекумерна тежина, можат да ја претворат совршено нормалната бременост во ризична!

Дебелината е растечки јавен здравствен проблем кај општата популација. Со децении слушаме и зборуваме за „дебелите Американци“, брзата храна и начинот на живот сличен на епидемија кој се шири на секој агол на светот.Денес, секој трет возрасен човек има прекумерна тежина и се повеќе и повеќе се дебели. имаме зголемена преваленца на прекумерна тежина, односно дебелина, во земјите во развој.

Прекумерната тежина индивидуално претставува значаен фактор на ризик за кардиоваскуларни болести како што се срцев и мозочен удар, тоа е повеќекратно поврзано со дијабетес, висок крвен притисок и други хронични болести.

Зошто е важно бремените жени да одржуваат здраво зголемување на телесната тежина? И, каква е улогата на ендокринолог во намалувањето на ризикот од потенцијално проблематична бременост?

Секоја петта до шеста бремена жена според студијата ХАПО страда од гестациски дијабетес. Тоа е вид на дијабетес кој првпат се манифестирал за време на бременоста и кој обично се повлекува спонтано со прекинување на бременоста. Иако огромното мнозинство од нив не треба да се лекуваат со лекови, сепак не е добро да се потцени, бидејќи е тесно поврзано со дебелината и секоја трета бремена жена со гестациски дијабетес ќе развие дијабетес тип 2 во период од десет години.

Основниот гестациски дијабетес е уште едно нарушување на метаболизмот на јаглени хидрати – инсулинска резистенција, која е многу пошироко распространета и се манифестира со прилично неспецифични проблеми во раните фази на манифестацијата и честопати останува незабележана. Една од главните одлики на инсулинска резистенција е реактивна хиперинсулинемија која се јавува како одговор на недоволната ефикасност на циркулирачкиот инсулински хормон и создава основа за зголемување на телесната тежина поради неговиот анаболен ефект.

Во бременоста, инсулинската резистенција дополнително се продлабочува под влијание на хормоните за бременост, што покрај фактот дека инсулинот ја преминува плацентарната бариера, претставува дополнителни ризици за мајката и нероденото дете. Покрај тенденцијата за зголемување на телесната тежина (токму поради тешка хиперинсулинемија), мајката е подложна на компликации како што се прееклампсија, еклампсија, мртвородено и спонтан абортус. Неродено бебе изложено на прекумерни количини на инсулин расте масовно непропорционално на неговата гестациска возраст, што претставува дополнителни ризици за уредното раѓање. Таквите деца се повеќе склони кон зголемување на телесната тежина во подоцнежниот период на раст, што на некој начин дава одговор на прашањето зошто помладите луѓе страдаат од дијабетес, срцев удар, мозочен удар, а ние знаеме толку многу за овие болести.

Контролата на телесната тежина обезбедува дополнителна заштита од длабока венска тромбоза. Бременоста, како хиперкоагулабилна состојба, сама по себе претставува поголем ризик од формирање на тромб, најчесто во долните екстремитети, така што движењето, а со тоа и контролата на телесната тежина е невообичаено важна за контрола на тромбоемболиските инциденти.

3 лајтмотиви за безбедна бременост:

1. Подгответе се за бременост дури и пред да се појави, со редовен надзор од вашиот гинеколог и ендокринолог доколку е потребно

2. Редовното вежбање.

3. Храната е лек, во соодветна доза лечи, има прекумерни токсични ефекти.