Зен будистички монах открива: Како да ја пронајдете среќата во љубовта

6 октомври, 2020
15-te-fazi-na-ljubovta-samo-najdobrite-parovi-ja-pominuvaat-tretata-kafepauza.mk_-1024x576

Виетнамскиот зен будистички монах, учител и активист за мир Тич Нат Хан во својата книга „Како да сакаме“ објаснува што ни недостасува и на што треба да работиме ако сакаме да привлечеме вистинска и искрена љубов. Во срцето на неговото учење за љубовта е идејата дека разбирањето е друго име за љубовта. Вистинската љубов подразбира целосно разбирање и жртвување, но не и жртвување во негативен контекст, туку посветеност да се помине заедно низ позитивна трансформација, така што љубовта е жива и стабилна.

Пет работи кои ја уништуваат дури и најголемата љубов – Kurir.mk

“Ако истурете шака сол во чаша вода, повеќе не е за пиење. Но, ако истурите неколку раце сол во реката, луѓето сепак ќе можат да земат вода од неа за готвење, хигиена и пиење. Тоа е затоа што реката тече, таа е подготвена да се промени и да се прилагоди на промените. Истото важи и за човечката душа.

Ако имате мало срце, вашето разбирање и прифаќање е ограничено, а потоа се јавува страдање. Ние немаме развиена толеранција и тешко е да се прилагодиме на промените. Но, кога вашето срце е отворено и големо, страдањето повеќе не постои. Имате разбирање и сте отворени да прифаќате други луѓе. Ние прифаќаме други луѓе такви какви што се и нема потреба да менуваме партнери, но заедно да се менуваме на подобро

Ако љубов немам, ништо не сум. Водич за среќа во љубовта - 7дена.мк

Разбирањето на нечие страдање е најголемиот подарок што можете да и го дадете на таа личност. Разбирањето е друго име за љубовта, ако не можете да разберете, не можете да сакате.