Жените откриваат: Зошто ги изневеруваат мажите?

9 септември, 2020
ваеа 2

Некои од жените кои ги раскажуваа своите приказни изневеруваа затоа што немаа возбуда и страст, а некои сакаа да видат дали нивниот партнер сè уште се грижи за нив.

Од 1990 година, бројот на мажени жени кои признаваат дека изневеруваат е зголемен за 40%, според истражувачката и психоаналитичарка Естер Перел, автор на „Состојбата на нештата: Преиспитување на неверството“. Во меѓувреме, бројот на оженети мажи кои пријавиле измама остана во голема мера непроменет.

Ова е поддржано од студија спроведена од YouGov во 2015 година, која покажува дека јазот во мамењето е скоро целосно исчезнат. Откриено е дека бројот на мажи и жени кои имале афера е скоро еднаков (20% и 19%).

Хафингтон пост сакаше да открие зошто жените изневеруваат и разговараа со седум жени кои им ги раскажуваа своите анонимни приказни.

1. Мамењето не им штети на сите

Порано мислев дека луѓето што изневеруваат се ужасни човечки суштества. Сега го правам и јас тоа.

Мојот живот е одличен, мојот долгогодишен партнер и три деца ме обожаваат и јас ги обожавам. Проблемот е во тоа што не сум навистина среќен и сакам да гледам други луѓе. Се чувствувам заробено и разговарав со мојот партнер за сè, но тој не сака да си одам и кога и да го споменам, тој се вознемирува и откачува. Ме убива.

Поминав години во сомнеж за моите чувства и долго време го одбивав вниманието на другите мажи. Еден ден ми осамна, моите емоции нема да престанат, па што е поентата? Само треба да го сторам тоа.


Неодамна влегов во две емотивни врски и се бакнувавме, но сè уште не сум спиел со никого. Јас би можел во иднина. Не се чувствувам лошо, поголемиот дел од времето, што е изненадувачки затоа што мислев дека ќе ме вознемири совеста. Еве ја мојата дилема: да одам и целосно да го уништам светот на мојот партнер, моите деца и поширокото семејство поради страста и длабоката врска што не можам да ја добијам дома? Или да остане како убава кукла заробена во прекрасен свет додека крие тајна? Последново никому не му штети.

2. Тоа беше последен обид да видам како ќе реагира

 Го изневерував момчето со кое бев четири години кога сфатив дека врската е при крај. Тоа беше последен обид да се добие реакција од него и да се види дали тој се грижи. Излезе дека не му било гајле. Јас негирав многу работи во врска со раскинувањето и се плашев повторно да бидам соло, најмногу затоа што долго време немав дружење со некого и се чувствував целосно исклучена од сингл животот. Мислам дека сакав да си докажам дека овој свет на дружење сè уште постои и дека има мажи кои ќе ме сакаат.

Јас не препорачувам да изневерувате како начин да ги откриете овие работи затоа што не е пријатно, па дури и ако другата личност се однесува како да не им е грижа, тоа на некој начин ќе влијае на неа, или на нивната способност да им веруваат на другите или на самодовербата . Со изневерување бришете какво било оправдување за тоа, затоа што сте автоматски негативец. Но, тоа ме натера да видам како мами на поинаков начин. Сфатив дека измамниците не се автоматски злобни и вреди да се истражат нечии мотиви. Да бидете во можност да разберете зошто некој изневерил е клучно за да си простите на себе и на другите. Не можете да се надевате дека ќе продолжите понатаму или ќе ги залечите раните ако не го разбирате тоа.

3. Беше толку ослободувачко

Мислам дека една од причините за изневерување беше тоа што сакав да се чувствувам пожелно. Јас сум во брак со мојот партнер две години, но заедно сме околу девет. Таа е многу успешна и честопати, кога среќаваме луѓе или се дружиме со пријатели, се чини дека сè се врти околу неа и големите работи што таа ги прави. Често ми се чинеше дека сум во сенка или дека навистина ја имав преземено таа улога на ‘нејзината сопруга’.

Мислам дека со текот на времето ми требаше данок, па кога отидов на одмор со една од моите пријатели, беше навистина убаво кога ме видоа исто како мене. Знам дека е навистина себично, но за мене беше ослободувачко и навистина не размислував какви ќе бидат последиците.

Исто така, јас сум во истополов однос и не бев со маж до тој момент, и тоа навистина беше нешто што ме интересираше, па ја искористив можноста кога таа се појави.

Тоа искуство ми покажа дека имам многу несигурности и сомнежи во себе дека треба да се справам. Ми помогна затоа што видов колку сум несреќен со себе и како тоа влијаеше на мојата врска.

4. Мислев дека раскинавме

Пред неколку години го изневерив мојот тогашен партнер. Некое време се боревме со истите проблеми и една ноќ, додека бев на забава со колегите, имавме непријатна кавга. Мислев дека раскинавме и со скршено срце се вратив во барот и моите колеги сакаа да ме расположат со алкохол. Јас и мојот шеф флертувавме со месеци и поради се што се случи таа вечер, завршивме во кревет.

Следниот ден, момчето ми се јави и се извини и ми рече дека сака да работи на нашата врска. Бидејќи технички се разделивме, иако помалку од 24 часа, не му кажав за мојата авантура.

Раскинавме една година подоцна и денес сме пријатели. Никогаш нема да му кажам за мојата вечер со шефот.