ЗОШТО Е ВАЖНО да се ​​носи маска на отворено! Ќе бидете изненадени колку далеку „може да оди“ аеросолот (ВИДЕО)

17 октомври, 2020
ко

Научна студија покажа ефект на маските во спречување на ширење на патогени од устата и носот додека зборуваме, кашламе и киваме.

Истражувањето објавено во медицинското списание „Торакс“ ја покажува важноста на носењето маски за блокирање на честички што излегуваат од устата и носот. Вирусни патогени микроорганизми се шират меѓу луѓето претежно преку ситни капки што ги фрла заразено лице.

Преносот со аеросол работи на следниов начин: Капките што некој ги кашлаше… да не навлегувам во детали, лебдат во воздухот. Ако веќе не сме толку несреќни што сме во близина, немаме маска и веднаш ја вдишуваме (тогаш веќе сметајте дека сте една од позитивните луѓе), овие капки „живеат според нивните животи“.

Колаж од слики објавени со истражување илустрира како различни маски (еднослоен, двослоен и хируршки) спречуваат ширење на капки од нас во споредба со тоа кога не носиме маска.

Кога зборувате, носењето дури и еднослојна маска значително ја намалува количината на исфрлени капки.

Во случај на кашлање и кивање, двослојната маска е многу поефикасна од еднослојната. Колку повеќе слоеви има маската, толку подобро. Исто така, утврдено е дека хируршката маска обезбедува најдобра заштита.