Зошто лугето киваат кога ќе имаат оргазам или кога ќе помислат на секс?

3 октомври, 2020
орг

Околу секоја четврта личност чувствува потреба да кивне кога гледа во силна светлина. Други киваат по оргазам или кога само помислуваат на секс (да, добро прочитавте), а некои имаат кивање близу животни или ако воздухот е исполнет со полен. Се разбира, има многу повеќе причини за кивање, но во основа тоа е реакција на назална конгестија со некои стимули.

И, на нашите носеви им треба „рестартирање“ кога се преоптоварени, а ова биолошко рестартирање е водено од силата на притисокот на кивање. Кога кивањето се одвива правилно, тоа ја ресетира околината во носните пасажи за да може да се заробат ‘лошите’ честички вдишани низ носот. Кивањето е потенцирано од биохемиски сигнали кои го регулираат движењето на цилиите (микроскопски влакна) на клетките што ја обложуваат нашата носна празнина – опишаа експертите на Здружението на американски друштва за експериментална биологија во нивната студија објавена во списанието „Сајенс дејли“.

Кивањето започнува од вашите нерви. Но, за многумина од нас постојат вообичаени предизвикувачи како што се полен, нечистотии во воздухот, животинска коса или плунка и така натаму. Нервниот систем на сите е во основа поврзан на ист начин, но сигналите што патуваат по нервите можат да одат на малку поинакви начини од и до мозокот, што резултира во различни сценарија на кивање од личност до личност – објасни Нил Као, д-р. медицинска помош, специјалист за алергии и астма од Центарот за алергиски болести и астма во Гринвил, САД, и пренесува redonline.co.uk.

Зошто светлината поттикнува кивање?
Кивањето е едно од рефлексните дејства на нашето тело што се случува кога мускулите автоматски реагираат на стимул, без свесно движење. Кивањето обично се случува кога надразнувач влегува во носот, но луѓето понекогаш врнат дури и ако погледнат во сонцето или на некој друг посилен извор на светлина.

Постои рефлексна реакција на зениците на силна светлина, а сите рефлексни реакции бараат пораката да се испраќа преку сложени нервни патишта во мозокот, пренесува livescience.com.

Кивањето исфрла слуз од носот, затоа е корисно затоа што ги отстранува остатоците од дишните патишта, ги отвора и делумно ги елиминира микроорганизмите. Гледањето на светлината поттикнува кивање бидејќи мозокот е една целина. Стимулите од визуелната патека се префрлаат на невровегетативен кој ги регулира примитивните вегетативни рефлекси како кивањето – д-р Маја Роје Новак, спец. невролог од Загреб.

За некои луѓе, гледањето на силна светлина им помага да кивнат полесно, на пример, чувствуваат дека може да кивнат, но навистина не можат. Тогаш тие гледаат во светлината и се чини дека е предизвикувач на кивање и чувство на олеснување поради тоа.

Зошто луѓето ги затвораат очите додека киваат?
Ако некогаш сте обрнале внимание на ова, можеби сте забележале дека секогаш ги затворате очните капаци додека врне, а така е и со огромното мнозинство на други луѓе, ако не и сите. Некои луѓе се шегуваат дека тоа се случува така што од притисокот не им летаат очите од главата, но сепак е невозможно.

Како и да е, при кивање, очните капаци рефлексно се затвораат, што е реакција на мускулите на очните капаци кои се движат при кивање, како и многу други во телото.

Луѓето ги затвораат очите додека врне дожд затоа што ова се комбинирани рефлексни движења во вегетативните рефлекси – објаснува др. Роје Новак.

Некои луѓе добиваат нагон на кивање по оргазмот или ако само размислуваат за секс

„Кивањето како одговор на сексуалната желба или оргазмот може да биде многу почеста појава отколку што очекувавме“, велат британските експерти Махмуд Ф Бута, специјалист по ОРЛ, и Харолд Максвел, пензиониран почесен почесен предавач и психијатриски советник, во нивното истражување на оваа тема. објавено во Џурналот на кралското друштво за медицина.

Тие го опишале случајот на средовечен човек кој имал неконтролирани напади на кивање веднаш штом помислил на секс. Овој феномен, велат тие, бил присутен во текот на неговото полнолетство.Кога и да помислеше на сексуалноста, веднаш ќе следеше напад на кивање, без никакви ринолошки симптоми пред кивање. Тој немал психијатриски морбидитет – напишале во нивниот извештај.

Мислевме дека е невообичаено, па ја пребарувавме литературата во потрага по таа тема. Во 19 век, била препознаена врската помеѓу носот и гениталиите. И Вотсон во 1875 година и Мекензи во 1882 година забележаа врска помеѓу сексуалната возбуда и кивање кај некои лица, но немаше веродостојни причини за овој феномен. Тогаш Флис, млад германски оториноларинголог и близок пријател на Фројд, ја разви својата теорија за „невроза на носната рефлекс“ преку поврзување на носната мукоза со пределите на гениталиите, можеби заради откритијата на еректилното ткиво во двете области, објаснуваат тие.