Зошто ни трепери окото: Дали и кога има причина за загриженост?

4 декември, 2020
196055_shutterstock-245692879_ls

Се случува доста често

Треперењето на очните капаци е доста честа појава и обично не треба да се грижите.

Состојбата на привремено или долготрајно треперење на окото се нарекува миохемија на очните капаци и е резултат на ненамерно погрешно насочување на невроните кои ги стимулираат вашите мускули.

Постојат неколку вообичаени причини зошто очните капаци ни треперат:

Стрес

Вишок кофеин

Дехидратација

Замор

Замор на очите

Алкохол

Суво око

Проблеми со јадење

Алергии

Во ретки случаи, треперењето на окото може да биде знак на одредени нарушувања на мозокот и нервите, но потоа треперењето е придружено со други знаци и симптоми. Побарајте медицинска помош ако треперењето трае долго време (една до три недели), ако треперењето се појави во други делови на лицето, а очите се црвени, отечени или имаат исцедок.

Како да се запре треперењето на очите?

Очигледен одговор е да се решат потенцијалните причини за треперење на очите за да се види дали помага. Спијте повеќе, намалете го внесот на кофеин, направете се што можете за да го намалите стресот.