Зошто прошетката во природа е одличен начин да изгубите тежина?

14 мај, 2020
природа

Современиот начин на живот премногу често нè присилува да поминуваме многу малку време во извршување на физичка активност; канцелариска работа и седење на работа треба да биде многу добар мотив за активно трошење на слободно време, но за жал е многу често навиката за седење да ја примениме и дома, гледајќи телевизија или да сурфање на Интернет.

Таквиот начин на живот со минимално движење резултира во предвремени промени во нашето тело кои поттикнуваат зголемување на телесната тежина, а кои исто така негативно влијаат на нашите телесни мускули, зглобови и коски. Но, со воведување дури и на најмалите промени, можете многу да го подобрите квалитетот на вашето здравје и живот; одењето во природа е пример за наједноставната, најприродната и најевтината форма на движење со која можеме успешно да ги спротиставиме сите несакани последици што ги носи седечкиот животен стил. Без оглед на вашата возраст, одењето во природа ќе ги зачува и зајакне вашите мускули, подвижност и позитивно ќе влијае на работата на васкуларните и респираторните, како и на дигестивниот систем. Физичката активност исто така има голем ефект врз нашата ментална состојба; со редовно одење, а особено во природата, склоноста кон депресија е значително намалена.

Честопати се случува да планираме премногу и да смислуваме план премногу долго за да ги вратиме нашето тело и дух во нормала. Како резултат на тоа, често се случува да одиме од крајност во крајност – или да се најдеме во еден злобен круг на минимално вежбање и лоша исхрана, или опсесивно да се фокусираме на барање тренинг и ригорозни диети кои често не ги даваат резултатите што би сакале. Наместо тоа, пронајдете идеална локација каде прошетката ќе биде вистинско задоволство, направете плејлиста по ваша желба и пронајдете го вистинското темпо и претворете ја прошетката во ритуал без кој не можете да го замислите денот.