Зошто се привлекуваат спротивностите? Различни како небото и земјата, но тие остануваат заедно ако го исполнуваат ОВОЈ услов

12 октомври, 2020
pair-5394761280-830x0

Што навистина ја прави среќна врската? Слични интереси? Ист темперамент? Хемија на која не можете да ѝ одолеете? Различни пристапи кон животот, затоа што така комуникацијата во врската станува подинамична?

Слични интереси може да бидат добри за врска, но тие не се гаранција дека ќе преживеете како двојка. Кога имате слични интереси како „другата страна“ или сличен темперамент, тоа е добитна комбинација за пријателство. Компатибилноста во врската бара разбирање за да функционира како добар пар.

Во здрава врска, мора да постои рамнотежа помеѓу машката и женската енергија. Две машки енергии создаваат конкурентна атмосфера. Две женски енергии создаваат меѓусебна поддршка. Само со машка и женска енергија заедно можете да постигнете романса и блискост. Не е важно која личност во парот има повеќе машка или женска енергија за да делува оваа динамика.

Дали сте интровертни или екстровертни? Иако врската помеѓу двајца интровертни или двајца екстровертни може да функционира, трајната љубов доаѓа кога двете спротивности ќе се обединат. Екстровертната личност обезбедува енергија и покажува желба за поврзување, додека интровертната личност ја апсорбира таа енергија и создава дом. Двајца екстровертни ќе се однесуваат како „два овни на труп“, додека двајца интроверти ќе седат и ќе чекаат другиот да започне да ги решава проблемите и несогласувањата.

Архетипот на срцето

Дали прво мислите на вашиот партнер или на себе? Одговорот на ова прашање не открива дали сте алтруист или себичен, туку дали ќе функционирате добро во однос на личноста во која сте заљубени.

Две лица кои се ставаат себеси на прво место, тешко можат да функционираат како двојка, исто како и две лица кои го ставаат својот партнер на прво место. Затоа идеална комбинација е еден партнер да ги стави своите потреби на друго место – тогаш тој многу добро ќе се согласува со оној што го сака сè да биде по негово во повеќето случаи.

Меѓусебно почитување

Секој од нас има добри и лоши страни. Ако партнерите се фокусираат на откривање и разбирање на разликите на „другата страна“, тоа може да помогне да се создаде стабилна основа за градење на заеднички живот. Научете да цените кога вашиот партнер се справува со одредени ситуации подобро од вас. Комплементарните делови создаваат функционална целина што е поголема од збирот на нејзините делови.

Фази низ кои треба да поминете

Секој пар поминува низ пет различни фази – од моментот на заљубување до среќен крај или раскинување, во зависност од тоа како ќе се однесуваат кога врската малку ќе се оддалечи.

1. Фаза на романтика

Вие се заљубувате едни во други и вашиот мозок е преплавен со хормони, што ве прави да се чувствувате фантастично. Се обидувате да ја покажете „најдобрата верзија за себе“, исто како и вашата „втора половина“, а сè уште не откривте со што сте слични или што ве разликува.

2. Фаза на „борба за власт“

Хемијата лесно се уништува и одеднаш сè што ве привлече кон „другата половина“ на почетокот, сега почнува да станува неинтересно за вас. Во оваа фаза, двете страни во партнерството се релаксираат и почнуваат да ја покажуваат суштината на нивната личност.

Ако ја „преоптоварите“ оваа фаза и го прифатите вашиот партнер таков каков што е, и тој ве прифати во „нешарената“ едиција, поголеми се шансите да останете заедно. За жал, повеќето парови во оваа фаза „пукаат“ затоа што се борат за превласт во врската.

3. Фаза на стабилност

Вие веќе не се борите против „другата половина“, сега се борите за вас како двојка. Го ставате настрана егото и ги прифаќате сите добри и лоши страни на „другата половина“.

4. Фаза на посветеност

Во оваа фаза, вие сте подготвени да се посветувате едни на други до крајот на животот. Го прифаќате партнерот таков каков што е, без желба да го „поправите“, исто како што тој ве прави вас.

5. Фаза на блаженство

Тогаш повеќето парови решаваат да основаат семејство. Постарите парови избираат да волонтираат или да прават хуманитарна работа или да се обратат до филантропија во која обајцата силно веруваат.

И тоа е токму клучот и одговорот на прашањето дали спротивностите што се привлекуваат можат да преживеат „на долг рок“. Ако не ги делите истите или слични животни вредности со „другата половина“, вашата врска веројатно нема да преживее, без оглед на страста што ја чувствувавте двајцата на почетокот.

Луѓето со различни енергии, интереси и стратегии можат да ги избегнат сите стапици на емотивната врска ако имаат слични или исти животни вредности. Точно е дека спротивностите привлекуваат, но вистинската компатибилност се појавува кога ќе ги разберете и цените разликите помеѓу вас и вашата „втора половина“ и оставете „другата страна“ да го преземе она за што не сте добри. Длабоката интимност и поврзаност се развиваат со текот на времето, кога стекнувате меѓусебно почитување.