Постарите генерации во Русија се сеќаваат на времето кога природните лековити супстанции редовно се користеа, а рецептите сега се пренесуваат од генерација на генерација.
Кромид со мед
Кромидот е познат по својата корисна состојка кверцентин, кој има моќен ефект врз имунитетот. Исто така се користи за намалување на холестеролот и триглицеридите во крвта. За лековитата мешавина, исчистете ги надворешните лисја од кромидот, а потоа исечкајте го остатокот од главата ситно (заедно со кромидот). Истурете половина литар вода и вриејте на тивок оган околу еден час. Кон крајот, додадете три лажици шеќер и оставете да се излади добро. Истурете две лажици мед, потоа процедете и истурете во стаклена тегла (тегла или шише). Земете една лажица три до пет пати на ден.
Сок од брусница
Популарниот руски пијалок се прошири на сите континенти, а особено е популарен во Америка, каде брусницата е исклучително популарна. Американските домаќинки советуваат дека мора да имате пакет замрзнати брусница, бидејќи од нив може да се направи и сок.
Гответе ги во вода (двојно поголема количина на вода во споредба со количината на брусница) на тивок оган додека не станат меки. Измешајте во блендер, а потоа кога ќе се цедите низ тенка цедалка, за да добиете што е можно повеќе пулпа. Кога ќе се излади, додадете мед и сок од лимон по вкус.
Кефир со тиква
Оваа комбинација на моќни пробиотици е одлична за имунитет. Гответе 150 гр тиква и добро измешајте ја во мешалка. Додадете четири чаши кефир и засладете со мед по вкус. Според стариот руски рецепт, овој пијалок треба да се пие секој ден.