Тоа е рајска торта во која јагодите го имаат главниот збор, а доколку сакате, можете да ги замените со други сезонски овошја, како што се малини или боровинки. Овој вид торта ќе биде вистинска sвезда на велигденската трпеза, а рецептот го пренесуваме подолу.
Потребни состојки:
25 грама путер
20 грама шеќер
1 ванилин шеќер
малку сол
25 грама остро брашно
половина вреќа прашок за пециво
Подготовка на кора:
Измешајте ги сите состојки и поделете ги на четири еднакви делови и распоредете ја секоја топка на посебна хартија за печење во калап со дијаметар од 24 см.
Изматете цврст снег од 4 белки, поделете на 4 дела и распоредете го секој дел преку тестото на хартија за печење.
Измешајте 1 кесичка бадеми во листови, 2 лажички шеќер во прав и 1 лажица цимет и посипете ја на секоја кора, врз белките.
Ставете по една кора во рерна на 180 ° C неколку минути, додека не добие боја на рабовите.
Подготовка на крем:
Цврсто изматете 800 мл слатка павлака, измешајте 4 жолчки со 10 грама шеќер во прав, може да се попари и внимателно изматете во шлаг. Измијте 0,5 кг овошје по желба. Ставете ја кората – крем – овошје и така на горниот слој, а завршете ја со кората што ви изгледа најдобро и оладете преку ноќ!