Без хотели, ресторани и кафичи: Нереалните градови во кои туристите стануваат дел од семејството

21 април, 2021
62071038

Помеѓу Мароко и Тунис, лежи Алжир, најголемата африканска земја и десетта по големина во светот. Огромниот и разновиден пејзаж на планински масиви, бесконечни пустини и антички римски урнатини зафаќа скоро 2,4 милиони квадратни километри.

Поголемиот дел од земјата (околу четири петтини) го изеде Сахара, најголемата пустина во светот. Во оваа зачудувачка дивина од вулкански масиви, рамнини со камчиња и песочни мориња или ерга, или рамни области на пустината покриени со песочни дини обликувани од ветрот, сите видови убавина се кријат без вегетација. Постојат неколку ерга во огромната пустина, како што се Чах и Исауан во Алжир или Блима во Нигер.

Иако малкумина Алжирци живеат во тешки пустински услови, на северните рабови на Сахара постои ланец необични планински населби. Пет утврдени вековни градови на долината М’Заб, позната и како Пентаполис, биле изградени по должината на Вади Мзаба, делумно суво корито, чии води се издигаат само еднаш на секои три до пет години.

Најстариот град е Ел-Атеуф, основан во 1012 година, проследен со Мелика, Бунура, светиот град Бени-Исгуен и Гардажа, главната населба и трговското срце на долината. Во 1982 година, М’Заб беше прогласен за бисер за светско наследство, кога УНЕСКО ја призна неговата исклучителна култура и архитектура.

Она што го прави Пентаполис толку посебен се домовите изградени среде пустина, кои ги нема никаде на друго место во Алжир, ниту во остатокот од светот. Денес таму живеат повеќе од 360.000 луѓе. Градовите М’Заб се основани од Мозабитите, полуномадски народ кој е интересен и поради нивниот необичен јазик, Тумзабт. Мозабитите ги граделе своите градови помеѓу 11 и 14 век. Секој бил распореден околу џамија со караула, а на дното на долината биле одгледувани палми за да избегаат од летната жештина. Во секој град, Мозабити изгради компактна мрежа на улици; најтесните биле доволно широки за да може да помине магаре кое превезува стока, додека главните патишта што воделе кон пазарот биле изградени за да можат да поминуваат и камили. Камените куќи во форма на кутија имале доволно простор за козите да ги хранат со млеко.

Освен електричната енергија што пристигна во градовите кон крајот на 1950-тите, секојдневниот живот во историските центри не се промени многу. Обичајот да се обојат надворешните sидови во сина боја за да се одржи просторот ладен и да се одвратат комарците, опстојува до денес. Неверојатно е како една култура може да преживее во таква непријателска клима и затоа нејзините жители се уште поценети.

Бидејќи поголемиот дел од времето жените го поминуваат дома во дворови со високи ѕидови кои ја обезбедуваат многу потребната приватност во Бени-Игуен, на странците не им е дозволено да влезат во градот и да се искачат на кулата до попладневната молитва. На овој начин жените можат да го поминат денот на отворено без никакви проблеми.

Таму нема хотели, ресторани или кафулиња, но можете да престојувате во домови со семејства кои примаат туристи, што овозможува автентично искуство. Во М’Заб има околу 30 такви сместувања во семејства, со ограничен број туристи. Наместо во ресторани, дома се подготвуваат домашни јадења како кускус со месо од камила, кои жените ги подготвуваат за своето семејство.

Сите посетители, вклучително и Алжирците, можат да влезат во петте утврдени градови само придружени со локален водич за заштита на луѓето и градовите. Покрај тоа, сите посетители мора да се придржуваат до правилата на однесување. Цигарите и тутунот се забранети во историските центри од религиозни причини, а бројни знаци укажуваат на забрана за правење селфи, носење облека што открива премногу и користење мобилни телефони на некои места.

“Ние сме љубезни домаќини и посетителите се добредојдени, но љубезно ги замолуваме да го почитуваат начинот на живот во Мозабит. Ова е нашиот дом, а не атракција на Инстаграм. Ние не сакаме М’Заб да се претвори во еден вид сахарска Дизниленд, “, вели локалниот водич Калед Мегнин.