(ФОТО) ТУРИСТИ, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ГО ОВА: ОВИЕ СЕ СКРИЕНИ НИШКИ НА ЕВРОПСКАТА КУЛТУРА КОИ ЌЕ ВЕ ОСТАВАТ БЕЗ ЗДИВ!

2 февруари, 2021
137168_amsterdam-1089646-1920_f

Како турист на странско место, може да ви биде тешко да ги игнорирате бескрајните списоци на места што мора да ги видите додека туристичките водичи ве водат да ги посетите. Тој притисок да видите сè правилно станува уште постресен кога ќе се соочите со ограничен викенд или само неколку часа во еден град.

Овој притисок се шири во уметничките галерии и музеи. Со толку неверојатна уметност за истражување и историја за учење, може да биде тешко да се почувствува дека целата уметност и историјата како целина се претставени на најпознатите места. Ова се чини особено вообичаено кога влегувањето во овие простори може да биде неверојатно барано поради големата гужва и високите цени на билетите.

Наместо да подлегнете на притисокот да го сторите сето тоа, многу е подобро да бидете задоволни со правење нешто ново и невообичаено. Без разлика дали тоа е наоѓање скриен скапоцен камен скриен на агол на улица или одење на простор што ги задоволува вашите интереси во културен феномен, пишува Еуроњуз.

Како турист на странско место, може да ви биде тешко да ги игнорирате бескрајните списоци на места што мора да ги видите додека туристичките водичи ве водат да ги посетите. Тој притисок да видите сè правилно станува уште постресен кога ќе се соочите со ограничен викенд или само неколку часа во еден град.

За љубителите на историјата: Холандски музеј на отпор, Амстердам

Светските војни се нешто што многу идни историчари ќе го истурат во историски книги и предавања.

Сепак, приказната за Холандското движење на отпор во Втората светска војна е приказна која честопати се занемарува и потценува.

Овој зачудувачки музеј, сместен во населбата Плантаж во Амстердам, ве води на информативно и емотивно патување, откривајќи ги секојдневните напори на холандските борци на отпор.