Мистеријата за најосамената куќа на Светот: Кој е толку луд да живее сам на овој пуст остров? (ФОТО)

19 јуни, 2021
236951_profimedia0300210178_ls

Осамена куќа сместена на пуст остров повеќе од 100 години, го привлекува вниманието на луѓето

Најосамената куќа на Светот се наоѓа на малиот, пуст остров Етлидеј во Исланд.

Во текот на 18 и 19 век, ова живописно место, кое било изложено на природни катастрофи, било дом на неколку семејства.

Во 1930 година, малкумина преостанати жители го напуштија овој остров и се преселија на копното, во потрага по подобар живот. Оттогаш, оддалечениот остров е целосно напуштен, а осамената куќа покрена многу теории на заговор – некои повеќе откачени од другите.

Според една приказна, оваа куќа е изградена од ексцентричен богат човек кој планирал да се повлече во Етлидеј во случај на апокалипса на зомби.

Втората приказна тврди дека во оваа куќа живее ексцентричен пустиник, додека третата приказна би рекла дека куќата е во сопственост на пејачот Бјерк и дека таа е во преговори со владата за купување на целиот остров.

За жал, вистината воопшто не е толку возбудлива!

Имено: Белата куќа е всушност колиба изградена од Здружението за лов Етлидеј. За да ги олесни патувањата во лов, здружението изгради куќа како база. Има сауна која се напојува со систем на дождовница.

Во мистериозната куќа нема вода и струја, но затоа има неверојатен поглед кој компензира сè.

Островот е природен резерват за птици и е заштитен со закон. Туристичките организации често организираат тури до споменатиот остров за сите љубопитни, но влез во куќата нема.