Острови како никаде на друго место во Светот: Змејови, совршени плажи и рај за оние кои сакаат да нуркаат

27 август, 2021
62143815

Почесни жители на националниот парк Комодо се џиновските гуштери од три метри од стотина килограми, кои честопати се нарекуваат островски змејови…

Оние што го посетиле ќе се согласат дека Националниот парк Комодо е еден од најубавите во Светот. Ова чудо на природата се наоѓа во централниот дел на индонезискиот архипелаг, во кој има повеќе од 17 илјади острови.

Националниот парк се протега помеѓу островите Сумбава и Флорес и се состои од три големи острови (Ринка, Комодо и Падар) и бројни островчиња со вулканско потекло. Од тревни-шумски савани до тропски листопадни (монсунски) шуми, сува вегетација и песочни плажи и корали под површината, оваа област е исполнета со разновидност.

Почесни жители на паркот се џиновските гуштери Комодо (Varanus komodoensis), кои ги нема на друго место во Светот. Поради нивното агресивно однесување, гуштерите Комодо честопати се нарекуваат „змејови“, а особено им паднаа во очи на научниците кои ја истражуваат нивната еволуција. Најголемите гуштери на планетата растат до три метри во должина и тежат околу 135 килограми.

Иако се заштитени, многу луѓе сакаат да ги загрозат миленичињата, што дополнително го загрозува нивниот број. На црниот пазар, шверцерите ги продаваат по цена од околу 25,5 илјади евра. Поради честите кражби и исчезнување на видовите, индонезиските власти разгледуваат начини на кои би можеле да се сочуваат змејовите, вклучително и забрани за туристи.

Покрај гуштерите, во паркот живеат и ендемични стаорци, а силните морски струи привлекуваат морски желки, китови и делфини. Разновидниот морски свет и разновидноста на корали, исто така, привлекуваат нуркачи кои на некои места треба да бидат особено внимателни поради силните морски струи. Бату Болонг е една од најпознатите дестинации за нуркање, која се споредува со „експлозија на бои, форми и риби“.

Во националниот парк, Пантаи Мера, плажа обоена во розова боја од микроскопски суштества наречени фораминифера, како и други заливи каде што може да се почувствува вистински мир и поврзаност со природата, исто така, предизвикува восхит.