Ништо не е случајно: Италија го измисли најдобриот хотел за време на пандемијата на коронавирусот

25 февруари, 2021
foto-pixabay-dorianoricchiuti-830x0

Идеален концепт за време и по пандемија, бидејќи обезбедува просторна дистанца, но ужива и во сите убавини на претходно напуштените села

Средновековната архитектура, напуштените градови и недопрената природа е нешто што можеби потсетува на сценографијата за хорор филм. Но, ако го погледнете сето ова од перспектива на тековната пандемија на корона вирусот, може да сфатите дека таквата сценографија всушност има одредени предности. Италијанците тоа со време го разбраа.

Од 90-тите години на минатиот век, во Италија се развива нов туристички модел, познат како „ albergo diffuso “, што може да се преведе како концепт на расфрлани хотели.

Основната идеја на овој необичен концепт е составена од хотели кои претежно се наоѓаат во различни згради на напуштено село.

Повеќето села каде денес се наоѓаат такви хотели претходно останаа без жители, едноставно затоа што жителите се преселија во поголемите градови во потрага по некоја работа. Токму овој проблем ги натера многу луѓе да ги продаваат своите домови за живеење.

И тогаш некои претприемнички хотелиери го искористија сето тоа и ги претворија ваквите села во луксузно сместување. Така, тие им овозможија на гостите практично да престојуваат во сопствен објект, но и да ги користат услугите на ресторани или бањи лоцирани во друг дел од селото.

Многу е веројатно дека овој концепт ќе биде исклучително интересен за туристите во иднина, пред се затоа што во целост им овозможува на гостите можност да ги почитуваат правилата за физичко растојание.

Совршено место за одмор

Во 90-тите години од минатиот век, Даниеле Килгрен наиде на остатоци од средновековниот град на тврдината Санто Стефано ди Сесанио, лоциран во централниот италијански регион Абруцо. Патем, тој италијански регион е познат по своите пејзажи со неверојатна убавина, па затоа често се нарекува Мал Тибет. Денес, постои еден од најубавите италијански хотели со овој концепт.

Поради големиот интерес, сосема е очекувано ваквиот концепт најверојатно да биде баран во иднина.

Ова расфрлано село им нуди на своите гости не само излети на врвот на планината, туку и уживање во локалните специјалитети. Тука можат да пробаат домашен леб, сирења и вина, но и сушени месни производи и овошје. Традиционалниот амбиент е максимално зачуван во самото село, а има и кафуле на централниот селски плоштад. Малото локално население се обидува да ги задоволи гостите со вкусни специјалитети, а келнерите во локалното кафуле ги упатуваат заинтересираните за тоа како се подготвува одреден сладок или солен специјалитет.

Во моментов, низ Италија се отвораат 150 вакви хотели.

Со оглед на тоа дека пандемијата на коронавируси има многу негативно влијание врз туризмот во Италија, што претставува 13% од БДП на земјата, многу е веројатно дека овој хотелски концепт ќе има значајна улога во заживување на туристичкиот сектор во земјата.

– Бидејќи овој концепт не е премногу комерцијален, немаме многу простории за изнајмување, но просториите во малите згради се доволно далеку. Ова е проект што е направен како реновирање и е повеќе од економски модел, па сега тоа е значителна предност, бидејќи има многу простор и безбедност на физичката оддалеченост – рече Нунција Тараски, директор на „Секстантио Алберго Дифузо“ и додаде дека концептот се смени дури и за време на пандемијата на корона вирусот.

Бидејќи регионот Абруцо неодамна беше прогласен за црвена зона во однос на инфекцијата со корона вирусот, исто така е забрането да доаѓаат туристи. Сепак, до тој момент имаше гости во овој хотел.

Како што спомена Нунцио, има резервации за соби од декември, додека гостите истакнуваат дека таму се чувствуваат побезбедно од каде било.

escort - Korsan taksi