Сино око: Природен феномен за чија влезница ќе платите помалку од 100 денари!

27 август, 2021
62144636 (1)

Синото око на Албанија го фати објективот на фотографот Ромео Ибришевиќ, кој беше маѓепсан од јасноста и бојата на изворот на реката Бистрица. Syri i kaltër е природен феномен лоциран во близина на Музина во областа Валона во Албанија – приближно дваесет километри од градот Саранда. По исклучувањето на главниот пат, кон Синото око води макадамски пат од приближно два километри.

Во густа шума со поглед на тиркизна река, ќе ве пречека чистинка со нереално убава вода, полна со меурчиња кои хипнотички извираат од длабочините. Во центарот на изворот може да се види подводна пештера, која, како и зеницата на окото, ја комплетира убавината на сцената.

Точната длабочина на окото не е позната, но сигурно е подлабока од 50 метри, мерена од нуркачите. Иако пливањето е забрането, тоа не ги спречува посетителите да скокаат во студената вода, која се лади со температура од околу десет степени. Ако одлучите да направите такво нешто – тоа го правите на ваш сопствен ризик.

На оние кои сакаат да уживаат во природата и тишината им се препорачува да ја посетат надвор од сезоната или во раните утрински часови, кога нема гужва. Ако сте гладни, во близина има и ресторан со традиционални специјалитети.