Знаете ли каде се наоѓаат овие славни шарени кабини? Популарната плажа го слави својот 100-ти роденден

3 јули, 2021
62115413

Веројатно веќе сте ги виделе фотогеничните шарени кабини за пресоблекување на море, а можеби некои се прашуваа каде е оваа симпатична дестинација која ја слика секој што има Инстаграм.

Тоа е населено место и област за капење на Јадрија во Шибеник, односно полуостров на влезот на Шибенскиот канал. Со својот препознатлив ретро изглед и бои, не враќа во шарените 1960-ти, но приказната за Јадрија оди уште подалеку во минатото…

Идејата за создавање место за капење се роди пред точно сто години, уште во 1921 година, кога двајца ентузијасти – Шиме Грубишиќ Ровило и Анте Фруа – ги поставија темелите на базенот што ќе стане омилено и култно место меѓу луѓето на Шибеник и нивните гости.

На крајот на 19 век, мал испакнат дел од крајбрежјето со светилник сè уште беше остров сам по себе, а плитката вода водеше кон денешна Јадрија. Шиме и Анте ја сфатија вредноста на оваа локација за време на пошумувањето на крајбрежјето. Зеленилото на околните шуми, убавината на природата, чистотата на морето, свежиот воздух… Покрај тоа што можеа да привлечат гости, тие имаа корисен ефект врз здравјето.

Јадрија официјално беше отворена во август 1922 година, па дури и тогаш имаше 25 кабини за лепење на исток и 25 кабини за запад, и бифе со тераси каде што може да се сончате. Изградбата на кабини, викенд куќи и тераси беше овозможена од побогатите луѓе од Шибеник, а на крајот на веселите и пријателски 1920-тите, започнаа да се одржуваат разни спортски натпревари и избор за Мис Јадрија.

Луди работи се случија и таму. Тепачките меѓу момчињата беа нормална појава, а во 1955 година едно момче со камен совлада помала ајкула и ја извлече на брегот.

Со текот на времето, островот Свети Андреј беше вештачки поврзан со копното, па затоа крајбрежјето се издолжи. Богата галерија од стари фотографии и разгледници е сведок на различноста што трае со децении. Кабини со зелени, црвени, жолти и сини врати ја пречекаа публиката што стануваше се побројна од 1960-тите.

Иако денес Јадрија е модерна плажа со целата инфраструктура, и чамци и автомобили паркирани недалеку од плажите, ритамот на животот овде успеа да остане опуштен покрај морето, а ретро боите на нејзините кабини се уште убави спомени, носталгија и се надеваме дека ова е само првиот век по ред.