Мај е време кога бозелот цвета во полн сјај. Поради топлата пролет, овогодинешниот бозел процвета порано, па деновиве можете да го направите првиот сок од бозел.
Жетвата на овие цвеќиња се врши во суво и убаво време и во времето на целосното цветање на бозелот. Многу е важно да се најде цветно дрво далеку од улицата или некакво загадување. Изберете цвет по цвет и ставете го во вреќа за да ја зачувате нивната чистота и свежина.
Сирупот од бозел е традиционален пијалок на нашите предци. Освен што мешавината од сируп и вода дава вкусен сок од бозел, таа е и лекувачка, пишува alternativa-za-vas.com
Цвеќињата од бозел се исклучително богати со гликоза, танини, флавоноиди, каротини, рутин и витамин Ц. Бобинките на цветот содржат алкалоиди, каротини, танини, органски киселини и витамини А, Б и Ц.
Се смета дека флавоноидите содржани во калусот се одговорни за повеќето од неговите лековити својства. Флавоноидите се моќни антиоксиданти кои го штитат нашето тело од оштетување. Затоа се користи во лекување на дегенеративни заболувања и како превенција од рак.
Тој е одличен сојузник во спречување на грип и настинка бидејќи го зајакнува имунитетот. Покрај тоа, калусот има антивирусно и антимикробно дејство.
Ако чувствувате дека ќе добиете грип, пијте чај направен од сушено цвеќе од бозел или едноставно пијте домашен наречен сок. Оваа билка е корисна при астма и воспаление на дишните патишта, бидејќи го олеснува дишењето и помага при кашлање.
На пролет, можете да го користите цветот од бозел како лек против алергии на полен. Исто така, има ефект на детоксикација, бидејќи го забрзува излачувањето на токсините од лимфните жлезди.
Оваа билка може да помогне при акни, чиреви, конјунктивитис и осип на кожата. Освен како лаксатив, делува и како диуретик и придонесува за здравјето на бубрезите. Се користи во услови кога е потребно посилно потење.
Поради својствата на лаксатив, диуретик и детоксикација, тој е одличен како помагало при слабеење.
Сок од бозел – Подготовка
Состојки: 20 цвеќиња бозел; 1 литар вода; 800 гр шеќер, сок од 1 лимон.
Подготовка: Во 1 литар ладна вода натопете 20 свежи цвеќиња бозел. Оставете да стои на ладно место, но не и во фрижидер, 24 часа. Процедете, додадете 800 грама шеќер и сок од 1 лимон и оставете да стои уште 24 часа. Повремено мешајте да се стопи шеќерот. Процедете низ двојна газа и истурете во шишиња.
Овој сок се пие разреден со вода, а можете да користите и минерална газирана вода за да го подготвите сокот.