Баба Марта: Митот за старицата која не изненадува секоја пролет

20 март, 2021
rs=w_768

Кај словенските народи, март се нарекува и месец на Благовештение, март, Сухи, брезен и летник, дерикожа.

Во античко време, одредени одлики, доблести и маани им се припишувале на лица родени во одреден временски период. Некои од овие верувања биле собрани во Националниот календар и се зачувани до ден денес…

Март е именуван по римското божество на војната – Марс. Овој месец го замислуваме како каприциозна баба која лесно се премислува – таа „баба“ се вика Марта.