Каде е најлошо јадењето? Земји каде туристите најмногу се жалат од храната!

8 февруари, 2021
јаде


Дестинации како Грција, Италија или Чешка се омилени на списоците на оние кои откриваат странски земји преку вкусот и мирисот на националните кујни – исто како Турција, Тајланд …, но што е со оние дестинации каде не се толку популарни?

Патниците од целиот свет бараат дестинации каде ќе ги искусат најдобрите национални кујни. Тајланд, Грција, Турција и Италија се најбарани, додека Велика Британија, Холандија и Монголија не се на списокот на посакувани.

Кога пријателите се враќаат од патување и ни кажуваат за своите искуства со гурманите, тие можат лесно да не заразат да ги следиме нивните стапки и да се фрлиме во хедонистички туризам.

Во некои земји, традиционалната кујна е засенета од културни, историски и природни обележја.

Финска

Foto: Mistervlad / Shutterstock

“Финската храна е една од најздодевните и најмалку креативните, но е здрава. За време на Финските олимписки игри во 1952 година, спроведено е истражување меѓу спортисти; тие сметале дека финската кујна е најлоша”, вели Срихарша Кучиманчи од Индија.

Холандија

Foto: AS Food studio / shutterstock

Едвин ван Давенхорст од Холандија вели:

“Бидејќи сум Холанѓанец, знам каква храна е без вкус и нема креативност. Нашите јадења најдобро се опишуваат како хранливи и лесни за подготовка. Еден пример е стампот, зеленчук со компири варен во истото тенџере, па пасиран и послужен со парче месо и сос “.

Никарагва

Foto: Will Ulmos/ Shutterstock

“Во Никарагва, вегетаријанците јадат ориз и грав со пржени банани. Ја сакам таа комбинација и ја јадев во Костарика, но во Никарагва е скоро секогаш студена, сува и без зачини. Ананасот ме разочара. Секогаш е незрел и кисел , додека е во Костарика незамисливо сочно “, тврди Германката Амели Ландфиш.

Монголија

Foto: Civil / Shutterstock

“Мојот глас за најлоша кујна оди во Монголија. Без зеленчук, зачини – само месо и тестенини. Казахстанската кујна е слична, но бидејќи земјата е полна со други националности, можете да јадете фини корејски, грузиски, руски или кинески јадења, “, вели Стивен Херманс., кој живее во Казахстан.

Непал
“Надвор од туристички ресторани во Катманду, храната во Непал е прилично лоша. Врз основа на моето (скромно) туристичко искуство, Непалците се чини дека живеат од две работи, повеќе или помалку тестенини и дал бата. Тестенините се во ред, а дал бат е сличен Индиски ориз со леќа, освен што е повеќе воден и зачините се помалку интересни. Колку подалеку сте од градот, толку потешко ќе биде да најдете месо со зеленчук “, објаснува Аника Шауер од Америка.

escort - Korsan taksi