Колку е важен првиот впечаток и дали може да се поправи?

10 октомври, 2021
a0c2460a0529395e7112be8917573f8e07fde483

Многу е важно да оставите добар прв впечаток при запознавање со луѓе, особено во професионален контекст.

Меѓутоа, некои луѓе се чувствуваат под притисок во вакви ситуации, па не можат да се покажат во најдобро светло. Веројатно ве интересира дали постои решение за овој проблем, т.е. можеме ли лесно и брзо да го поправиме впечатокот што го имаат нашите нови познаници за нас?

Психолозите веруваат дека ова е можно, но дека е важно да се обрне внимание на тоа како луѓето нe перцепираат и на свесно и на потсвесно ниво. Ако, на пример, на првата средба со некои луѓе, нашите соговорници добијат впечаток дека сме нељубезни, тие не само што ќе мислат дека имаме лоши манири, туку ќе изградат во нивната глава визија дека сме и физички грди. Истото важи и во спротивниот случај. Ако покажеме срдечност и помош во општеството, луѓето автоматски ќе бидат убедени дека изгледаме добро, иако тоа можеби не е вистина. Затоа, нашата потсвест е буквална.

Постојат и други примери за овој феномен. Имено, во еден експеримент, откриено е дека кога ни сервираат топол пијалок како гостин, се чувствуваме потопло кон домаќинот. Една група истражувачи дури откри дека луѓето реагираат поемотивно на тажните приказни, кога го држат прстот на шмиргла додека ги читаат.

Сето ова треба да се земе предвид во случај да сакаме да поправиме лош прв впечаток. Мора да сме свесни за невообичаените начини на кои работи човечката психологија и да го искористиме ова знаење за да го усовршиме нашиот јавен изглед. Затоа, одговорот на прашањето во насловот гласи: ДА!