Нема да ви се верува: Кое е виното што помина една година во вселената?

27 март, 2021
непца

Членовите на група познавачи на француско вино, на попследната дегустација, станаа првите луѓе во светот што пробале вино што поминало една година во вселената. Експертите од Бордо ја анализираа содржината на шишето „Шато Петрус Мерлот“ од 2000 година, едно од 12-те кое беше однесено во вселената во капсулата „Спејс екс“ – во обид да истражат „нови начини на одгледување на растенија“.

Открив дека има разлика во бојата, аромата и вкусот – рече познавачот на виното Жан Енсон.

„Се чувствува само малку постаро, малку позрело од виното на Земјата“, рече тој, додавајќи дека танините од „космичкото вино“ „еволуирале“ повеќе и му даваат на виното „поцветален карактер“.

Група експерти го пробаа виното со друга чаша од истата сорта што остана на Земјата, пред да им биде кажано од кое шише.

Енсон заклучи дека „винската авантура“ над стратосферата се додава на пијалокот приближно од две до три години.

„Дефинитивно не е секојдневно да се бара да вкусите вино што било во вселената“, рече таа.

„Шато Петрус“ е најпозната винарија во Померол, село во Бордо, познато по производство на вино мерло.

Ансон објасни дека организаторите од таа винарија го избрале виното од 2000 година, бидејќи е омилено, а жетвата била добра, што значи дека има многу ноти за дегустација со кои може да се спореди „вселенската верзија“.

Патем, шишето што остана на Земјата и се користеше за споредба, има цена од околу 6.000 американски долари.

Во мисија за тестирање на одгледување на растенија во вселената, вино и винова лоза ја напуштија Земјата во две пратки во ноември 2019 година и март 2020 година, а во јануари се вратија на нашата планета во близина на Кејп Канаверал на Флорида.

И виното и винова лоза сега се анализираат за да се утврди како тие се промениле за време на нивниот престој во вселената, каде ефектите на гравитацијата се различни и каде има поголема изложеност на зрачење отколку на Земјата, што може да ги забрза генетските промени.

Научниците ќе ја споредат лозата со примероците оставени на Земјата, со цел да го прилагодат растението да расте во сурова околина.

Филип Дарије, организатор на проектот и директор на Одделот за енологија на Институтот за вино, рече дека виното било „во различни услови на стареење“ 14 месеци отколку на Земјата.

Вкупно беа испратени 12 шишиња во вселената, од кои за сега можеше да се проба вино од само едно.

Дариј исто така е желен да ја види анализата на лозата што била испратена со шишињата.

Можеби овој вид експеримент во иднина ќе ни овозможи да одгледуваме растенија кои можат да стекнат различни прилагодливи својства во однос на климатските промени – додаде Дарије.

escort - Korsan taksi