Правилото на 5 секунди: Разбиен митот за храна која ќе падне на подот

19 март, 2021
134559_icons8-team-ntwdmdylftw-unsplash_f

Многумина од нас слушнале за таканареченото правило од пет секунди ако вашата храна случајно падне на подот. Имено, се верува дека ако земете храна во овој период, нема да има време да се контаминира, така што ќе можете безбедно да ја јадете.

Сепак, научниците ве советуваат да не ризикувате затоа што е пет секунди или повеќе од доволно време да се појават микроби и бактерии на храната, што во некои случаи може да биде опасно.

„Во најдобар случај, горенаведеното правило можете да го примените на вашата трпезариска маса, за која се претпоставува дека е чиста. Тогаш ризикот ќе биде минимален“ – изјави за радиото Спутник Андреј Шестаков, раководител на групата за микробиолошка биотехнологија на биолошкиот факултет на Државниот универзитет во Москва.

Сепак, храната што паднала на подот дефинитивно треба да заврши во ѓубре дури и ако е под подот на вашата кујна. Според Андреј Честаков, микробите не се видливи за окото, па затоа не сме во можност објективно да ја процениме чистотата на подот.

Американски научници пред неколку години исто така рекоа дека правилото од пет секунди е погрешно. Тие спроведоа низа експерименти со неколку прехранбени производи кои беа фрлени на различни површини.

Заклучокот беше следен – во зависност од голем број услови, храната може да се контаминира веднаш, дури и за помалку од една секунда.