„СЛЕДНА ГОДИНА ЌЕ БИДЕТЕ МИЛИОНЕРИ“: Топ 3 совети за заштеда на пари!

27 март, 2021
трик

Не е лесно да заштедите пари, особено затоа што штедењето е попотребно за оние кои имаат помалку пари на располагање. Сепак, постојат неколку добри трикови за заштеда што можете да ги прилагодите на себе и на буџетот што го имате.

Трик со плик

Овој трик е многу популарен на социјалните мрежи, а подразбира земање пликови на кои ќе напишете броеви од 100 до 1.000 и секој ден ќе ставате пари.

Потоа, секој ден (или еднаш неделно, на пример, како што ви одговара), ќе извлечете еден плик и ќе ставите пари во него во согласност со бројот напишан на пликот. На пример, ако нацртате 100, ставете 100 денари итн.

Собирање ситно

Ако платите во готово, можете да заштедите многу на овој начин. Купете касичка или шише, во кое ќе ја ставите ситно што го добивате во продавницата – тоа може да биде само парички, но и хартиени пари, останува на вас да одлучите.

Но, важно е да не земате пари од таму додека не ја наполните кутијата за пари, и ќе бидете изненадени колку многу се собира на овој начин.

Предизвик на последното издание

Еден од триковите за заштеда што во моментов е многу популарен на ТикТок е предизвикот за најновиот проблем. Ова значи дека на крајот на секој ден, гледате колку пари имате на вашата сметка, а потоа ставате сè „над“ еднаква сума на заштеда.

На пример, ако имате 56.435 денари на крајот од денот, ќе ставите 435 денари на заштедите тој ден.

Ако е премногу за вашиот буџет, дефинитивно можете да го прилагодите овој трик на себе, правејќи го, да речеме, двапати неделно наместо дневно. И може да изгледа како мала количина, но за една година ќе соберете убава сума.