СРЕЌНА, ЦРНА ИЛИ СВЕТА СРЕДА! Ако денес верувате во обичаите, погледнете во небото и ОЧЕКУВАЈТЕ ГО ОВОЈ ЗНАК

5 мај, 2021
srekna ili crna sreda

Овој весел и живописен обичај ја симболизира вербата на луѓето во потребата и значењето на бракот.

Станува збор за првиот ден по Велигден, кога луѓето, по одмор и празници, се враќаат на вообичаените работни места.

Постарите велат дека денес треба да се погледне во небото – ако е ведро и sвездено, годината ќе биде плодна.

Ако има облаци и дожд, нè чека година на помал род .

Во некои региони посебно внимание се посветува на ,, ѕвездите што паѓаат” . Се верува дека оној што ќе види таква ѕвезда прв, ќе има повеќе среќа од другите.

Овој обичај е поврзан и со мртвите. Ако некој од семејството неодамна починал, треба да го погледнете небото вечерва – постои верување дека нивната sвезда ќе падне вечерва, по полноќ.

Денешната среда во некои региони се нарекува и црна среда, а името се должи на стариот обичај што траеше во некои делови до пред Втората светска војна.

Имено, на овој ден, низ населбата би се движела поворка, во која учествуваат само неженети мажи до триесет години. Тие шетаат околу местото во придружба на музичари и со себе влечат трупец.

Овој весел и живописен обичај ја симболизира вербата на луѓето во потребата и значењето на бракот, а оние што сè уште не го утврдиле на овој начин ќе бидат јавно „повикани“ или, како што рекоа, „искарани“.