Научниците пронајдоа рецепт за убавина: Дали сте во оваа група на најатрактивни луѓе во светот?

5 март, 2021
zena-devojka

На темата за совршен изглед се дебатира со години.

Научниците конечно дојдоа до заклучок дека симетријата на лицето, должината на прстот, бојата на косата, обликот на телото, природниот мирис, гласот и устата се работите што одредуваат дали сме привлечни за другите или не.

Луѓето несвесно се идентификуваат со познати личности, во обид да ја истакнат нивната убавина. Кога станува збор за совршен изглед, научниците дошле до заклучок дека најсложената ставка што мозокот ја обработува е одредување дали некој е привлечен или не.

Истражувајќи како мозокот ја одредува привлечноста на другите, научниците од Женева донеле неколку заклучоци за тоа кои се одлучувачките фактори.


Симетрија на лицето

Научниците истакнуваат дека симетријата на лицето е скоро клучна во одредувањето дали некој е привлечен. Симетријата на лицето укажува на добри гени.

Дека точната симетрија на лицата се одразува на социјалниот живот, потврдува и фактот дека луѓето со правилна симетрија ги олеснуваат пријателите и побрзо стигнуваат до посакуваната работа.

Должина на прстот

Истражувачите сугерираат директна врска помеѓу должината на прстот и тестот. Нивоа на астерон кај мажите. Имено, тие истакнуваат дека колку е подолг четвртиот прст во однос на показалецот, толку повеќе тестови има мажот.

Нивото на тест остерон е многу важно бидејќи ја одредува плодноста, добриот кардиоваскуларен систем и добрите гени. Оние кои ја имаат оваа должина на прстот, имаат предиспозиции и за добра симетрија на лицето и телото.

Пред да започнете да ги гледате прстите на партнерот, посочуваме дека студиите од Оксфорд покажаа дека таквите припадници на посилниот пол се склони кон изневерување. Спротивно на тоа, оние кои имаат слична должина на четвртиот прст и показалецот, се стремат кон подолги врски и секогаш се верни.

Плава коса

Се верува дека луѓето со посветла боја на коса и очи потекнуваат од европските племиња од пред 11.000 години.

Жените кои припаѓаат на овој тип исто така се сметале за повредни и поздрави низ историјата, па затоа тие често биле избрани за сопруги на владетелите.

Руса коса потемнува со возраста, така што се верува дека тоа значи и младост. Исто така, ги одразува зголемените нивоа на естроген кај жените, како и редовните карактеристики на лицето, помал нос, помека кожа и помалку влакна на телото.

Иако според науката, русокосите имаат предност пред бринетите, различни истражувања утврдија дека титулата попривлечна сепак ја носат бринетите.

Форма на тело

Формата на телото е директно поврзана со симетријата на телото. Научниците открија дека обликот на телото зависи од генетската предиспозиција за положбата и големината на коските.

Мажите веруваат дека совршената жена треба да има сооднос на половината 7:10, а нејзиниот БМИ (индекс на телесна маса, кој се одредува според односот на висината и тежината) треба да биде 20,85.

Жените, пак, се определуваат за однос на половината 9:10 за мажите, за да имаат посилна вилица и густи веѓи. Повеќето жени сакаат мажот или да има густа брада што ја одржува или целосно да се избричи. Мажите со брада се сметаат за подобри татковци.

Мирис

Научниците од Женева откриле дека, буквално, според нечиј природен мирис на телото, чувствуваме дали таа личност ни одговара или не.
Луѓето кои се најмалку слични на нас, обично се оние кои најмногу ни одговараат.

Глас и уста

Мажите претпочитаат жената да има помек висок глас, бидејќи тоа значи младост. Гласот на жената станува се подлабок со возраста. А, жените кои се пониски обично имаат пискав глас.

Жените претпочитаат мажи со подлабок глас.

Мажите претпочитаат и жени кои се смеат. Научниците откриле дека жените кои често се смеат се попривлечни, но и дека мажите кои покажуваат емоции се помалку привлечни.