Незамисливо, но вистинито: Ова е највисоко платената работа во историјата, со заработка до 180.000 долари годишно

17 мај, 2021
59b3bb7f-28b8-4e2c-ab01-5b160a0a0a67-patuljak-previewOrg

Дали некогаш сте се запрашале која работа е највисоко платена во историјата на човештвото? Ова е вистинскиот момент.

Работа што била популарна во Викторијанска Англија во 18 век е „живо градинарско џуџе“. Маскирани како старец, извалкани со кал и искината облека пред 3 века, сте можеле да заработите до 180.000 долари годишно.

Богатите аристократски семејства имале луѓе во своите градини кои глумеле градинарски џуџиња. Тоа била нивната работа. Оваа работа обично ја вршеле бездомници кои добивале посебно место за спиење во дворот.

Градинарските џуџиња имале задача да глумат во текот на целиот ден, а нивната улога добивала особено значење за време на некои прослави. Една од задачите на градинското џуџе била да не се бричи, шиша и да не ги сече ноктите.  

Овој интересен факт ни кажува за креативноста на поранешните занимања, но и за начинот на живот на аристократските семејства.