Во некои антички времиња, кога немало средства за купување, домаќинките обично го чистеле домот со храна. Па така миеле ѕидови со свеж леб, камени подови со млеко, ги чистеле прозорците со компири …
Денес, знаеме дека оцет, сок од лимон и сода бикарбона се моќни средства за чистење на скоро сите површини и уреди во кујната и бањата, но ретко кој знае дека гравот може да биде корисен.
Всушност, водата во која се готвела оваа храна.
Знаете како кога готвите грав, ја фрлате таа прва вода? Па, немојте! Исцедете ја (од какви било лушпи што ги испуштил гравот) и измешајте ја со топла вода.
Оваа мешавина прави чуда за стаклените површини – од прозорци, преку огледала, сè до садови. Добро испрскајте ги предметите со смесата, истријте со сунѓер, а потоа исплакнете.
За малку посилен ефект на „дезинфекција“, дури и со поупорни дамки, можете да додадете малку алкохолен оцет во смесата. Ќе видите, резултатот е неверојатен!