Десерт од кој ќе сакате репете: Чизкејк од тесто за колачи што се јаде и Нутела

17 мај, 2021
No-Bake-Chocolate-Cheesecake-Recipe

За себе, авторката на рецептот вели дека е љубител на колачи, но и на науката што се крие зад нивната подготовка, со што ви донесовме рецепт за нејзиниот чизкејк направен од тесто за колачиња и Нутела!

Авторот на овој рецепт – студентка, блогерка, самоук пекар и љубител на фотографијата Ана Зелиќ споделува рецепти за своите креативни десерти на социјалните мрежи и на нејзиниот блог Ana’s Baking Chronicles, а кога ќе видите како изгледаат нејзините десерти, ќе сфатите дека единствената дилема што можете да ја имате ќе биде – која да ја изберете …

За себе, оваа разноврсна пекарка вели дека таа е вистински љубител на колачи и на науката што стои зад нивната подготовка, а ние ви донесовме рецепт за нејзината торта / торта – ‘Nutella Cookie Dough Cheesecake’ или ‘Чизкејк од тесто за бисквити што се јаде и Нутела’ – што не се пече.

Мерките за дијаметар на калапот се 18-20 см. (За калап со дијаметар од 20 см, користете 130 и 65 гр путер наместо 100 гр бисквити при правење на основата).

Подлога:

100 гр мелен бисквит
50 гр стопен путер

Поставете го дното на калапот со хартија за печење. Измешајте мелени бисквити и стопен путер, истурете ги на дното и притиснете со лажица или чаша. Ставете го во фрижидер околу 20 минути да се стврдне.

Тесто за колачи што се јаде:

200 гр брашно пржено во тава
120 гр путер во собна температура
60 гр кафеав шеќер московадо
60 гр бел шеќер
50 гр цврст јогурт во собна температура
малку сол
100 гр сецкано темно чоколадо мин. 50%

За тестото прво треба да го потпечете брашното во тава на тивок оган, 4-5 минути. Оставете малку да се излади за да не се стопи путерот. Во средна чинија, користејќи рачен миксер, измешајте го омекнатиот путер и шеќерот 2-3 минути, а потоа додадете јогурт и малку сол.

Мешајте додека не се соедини. На крај додадете го брашното и сецканото чоколадо и измешајте само колку да се соединат. Ставете го во фрижидер 20-30 минути за полесно да се рашири преку слојот бисквити. Откако слојот бисквити ќе се зацврсти и тестото ќе се олади малку, користејќи пластични ракавици за еднократна употреба, преклопете го слојот над мелениот бисквит.

Најдобро е да ги тргнете парчињата и кога ќе наполните сѐ, да го израмните со рацете и притиснете за да изгледа униформно. Ставете во фрижидер 20-30 минути пред да нанесете крем.

Крем

180 гр крем сирење Филаделфија, собна температура
200 гр маскарпоне на собна температура
240 гр Нутела
150 гр крем за матење (36% мм)
50 гр стопено чоколадо мин. 50%
30 гр шеќер во прав

За кремот прво растопете го чоколадото на пареа или во микробранова печка (во кратки интервали од 20-30 секунди за да не изгори) и оставете го малку да се излади, но сепак да остане стопено. Чоколадото дава структура на крем затоа што станува цврсто во фрижидерот, затоа не е потребен желатин.

Измешајте крем сирење и маскарпоне со шеќер во прав додека не се соединат. Додадете Нутела и стопеното чоколадо и мешајте додека не добиете убава хомогена смеса.

На крај, користете шпатула за да го измешате кремот за матење што претходно го измешавте во мекиот шлаг. Истурете го кремот над слоевите бисквити и тесто за колачиња и израмнете со мала метална шпатула.

Ставете го во фрижидер минимум три до четири часа, за да го стисне. Оладениот чизкејк можете да го декорирате со топчиња остаток од тесто за колачиња и чоколаден ганаш. Добар апетит!

escort - Korsan taksi