ДОМАШНИ КРОФНИ: Помеки и повкусни не сте пробале НИКОГАШ порано! (РЕЦЕПТ)

23 февруари, 2021
219947_shutterstock-1051009667_ls

Ви донесуваме рецепт за тесто кое ќе го развесели целото семејство

Состојки:

1 кг брашно (тип 400 меко)

600 мл млеко

1 пакување квасец (50 g)

3 лажици масло (или маслиново масло)

4 еднакви лажици шеќер

1 лажичка сол

2 лажички шеќер за квасецот

2 жолчки

Подготовка:

Скршете го квасецот во млако млеко (600 мл), ставете 2 лажички шеќер и оставете го да стаса.

За тоа време, во голема чинија изматете 2 жолчки, додадете маснотии или масло, шеќер и на крај додадете го надојдениот квасец.

Измешајте сè, а потоа постепено додавајте брашно и месете.

Месете го тестото до средна мекост (важно е да не се лепи за рацете и работната површина).

Потоа замесеното тесто оставете го да одмори 20-30 минути.

По околу 30 минути, премесете го тестото повторно малку без додавање брашно и расукајте го на дебелина помала од 1 см (приближно 7-8 мм).

Исечете ги крофните со чаша, па оставете ги да стојат од секоја страна по 5 минути. Во меѓувреме, загрејте го маслото на умерена температура.

Пред да ги пржите крофните, малку развлечете ги со сукало и оставете ги да одморат некое време.

Кога крофните се ставаат во масло, важно е страната што беше на долната страна на работната површина сега да биде од горе.

Готовите крофни извалкајте ги во шеќер во прав и послужете ги топли.

escort - Korsan taksi