ДОМАШНИ КРОФНИ: Помеки и повкусни не сте пробале НИКОГАШ порано! (РЕЦЕПТ)
Ви донесуваме рецепт за тесто кое ќе го развесели целото семејство
Состојки:
1 кг брашно (тип 400 меко)
600 мл млеко
1 пакување квасец (50 g)
3 лажици масло (или маслиново масло)
4 еднакви лажици шеќер
1 лажичка сол
2 лажички шеќер за квасецот
2 жолчки
Подготовка:
Скршете го квасецот во млако млеко (600 мл), ставете 2 лажички шеќер и оставете го да стаса.
За тоа време, во голема чинија изматете 2 жолчки, додадете маснотии или масло, шеќер и на крај додадете го надојдениот квасец.
Измешајте сè, а потоа постепено додавајте брашно и месете.
Месете го тестото до средна мекост (важно е да не се лепи за рацете и работната површина).
Потоа замесеното тесто оставете го да одмори 20-30 минути.
По околу 30 минути, премесете го тестото повторно малку без додавање брашно и расукајте го на дебелина помала од 1 см (приближно 7-8 мм).
Исечете ги крофните со чаша, па оставете ги да стојат од секоја страна по 5 минути. Во меѓувреме, загрејте го маслото на умерена температура.
Пред да ги пржите крофните, малку развлечете ги со сукало и оставете ги да одморат некое време.
Кога крофните се ставаат во масло, важно е страната што беше на долната страна на работната површина сега да биде од горе.
Готовите крофни извалкајте ги во шеќер во прав и послужете ги топли.