Fraiser торта со дипломат крем – елегантен француски десерт со јагоди

20 март, 2021
Fraiser-torta_Janjolinka

Фрејзер торта е традиционален класичен француски десерт со свежи јагоди. Неговото име потекнува од францускиот збор „Fraises“ што значи јагоди.

Постојат неколку варијации на темата, и оваа се состои од бисквит Genoise исечен на половина, сируп од јагоди, дипломат крем со додаток на вода од цвет од портокал, свежи јагоди и лисја од бадем. Кремот дипломат му дава малку леснотија, иако оригиналната торта Фрејзер е направена со крем Mousseline, кој има путер.

Бисквитот за оваа торта е направен во калап од 26 см, на кој подоцна му беа исечени рабовите со висок обрач за редење на торта, така што тортата заврши со дијаметар од 23 см. Бидејќи вистински бисквит Genoise се прави со мешање на смесата рачно на пареа, тука е користена малку поедноставена верзија.

СОСТОЈКИ И ПОСТАПКА:

  • Бисквит

4 јајца
3 лажици млака вода
125 гр шеќер
1 ванилин шеќер
75 гр остро брашно
50 гр брашно од скроб
половина вреќа прашок за пециво
кора од еден лимон

Одделете ги жолчките и белките и измешајте ги жолчките со шеќерот, ванилиниот шеќер и млаката вода. Просејте го брашното, брашно од скроб и прашок за пециво и на него изрендајте кора од лимон.

Постепено додавајте ги сувите состојки во мешавината на јајца и шеќер. Направете белки и измешајте ги со шпатула во претходно направената смеса.

Бисквитот се пече околу 25 минути на 180 ° С.

  • Сируп од јагода

60 гр јагоди (свежи или замрзнати)
90 ml (1/3 чаша) вода
45 гр (3 лажици) шеќер

Изблендирајте ги јагодите (ако се замрзнати, одмрзнете ги прво) и процедете ги низ цедалка.

Во тенџере ставете јагоди, вода и шеќер и варете ги на тивок оган околу 5 минути. Кога вашата течност ќе стане малку погуста, тргнете ја од оган и оставете да се излади.

  • Дипломат крема

500 мл млеко
6 жолчки
120 гр шеќер
30 гр брашно
30 гр брашно од скроб
1 лажичка екстракт од ванила (или 1 грав од ванила)
1 лажичка цвет од портокал (по желба)
2 лажички желатин во прав (со малку вода)
125 мл шлаг крем

Ставете го желатинот во сад со малку вода да отече. Измешајте ги жолчките и шеќерот додека не станат бледи и измешајте ги брашното и брашното од скроб.

Ставете го млекото во тенџере и оставете го нежно да зоврие. Измешајте го врелото млеко со смесата со јајца и брашно со лесно истурање низ цедалка. Ставете ја целата смеса во чиста тава и вратете се на тивок оган. Постојано мешајте додека не стане густа и мазна смеса. Кога смесата ќе почне да свети, тогаш тоа е готово.

Тргнете го од оган, додадете екстракт од ванила и вода од цвет од портокал. Ако можеби користите мешунки од ванила, ќе ги готвите со млеко од самиот почеток и ќе ги извадите кога ќе заврши кремот и пред да влезе во фрижидер. На крај додадете го желатинот и измешајте со миксер со стапчиња.

Ставете го кремот во сад, покријте го со проѕирна фолија, така што ќе се залепи директно на кремот, не дозволувајќи влез на воздух (не сакаме да се формира кора на врвот на кремот).

Ставете го во фрижидер да се излади целосно. Откако кремот ќе се олади, измешајте ја слатката павлака во шлаг. Измешајте го кремот за пецива во посебен сад за да стане мазен. Користете шпатула, лесно измешајте го шлагот во кремот.

АРАНЖМАН НА ТОРТАТА:

Подгответе: приближно 500 гр јагоди и 20 гр лисја од бадем
Дополнително: шеќер во прав

Исечете дел од јагодите со иста висина на половина, ќе ви требаат за работ на тортата, а остатокот исечете го на помали парчиња – ќе ви треба за средината на тортата.

Исечете го бисквитот на половина. Ставете го кругот за редење на торти врз основата на тортата, а можете да вметнете и ацетатна фолија по должината на работ на обрачот, но таа не беше искористена овој пат.

Ставете го првиот бисквит на дното и премачкајте го со сируп од јагода. Поставете ги половините од јагоди по должината на работ, не заборавајте да ги исцедите заедно. Ставете го дипломат кремот во ќеса за шлаг и истискајте половина од износот долж работ на јагодите и по целата површина на бисквитот. Остатокот од јагоди што ги исековте на помали парчиња, ставете ги на средина и над нив ставете ги бадемовите лисја. Ставете го остатокот од кремот над јагодите сè до врвот на обрачот.

Другата половина од бисквитот премачкајте ја со сируп од јагода само одвнатре и покријте ја тортата.

Ставете го во фрижидер минимум 3 часа, идеално преку ноќ. Украсете ја тортата со шеќер во прав и свежи јагоди.

Доколку сакате да направите крем за украсување кој е исто така вкусен, еве го рецептот:

50 гр бело чоколадо
50 гр топла слатка павлака
половина лист желатин
50 гр ладна слатка павлака

Ставете лист желатин во ладна вода.

Белото чоколадо ситно исечкајте го, загрејте ја слатката павлака до вриење и прелијте ја врз чоколадото. Додадете лист желатин во топлото стопено чоколадо и промешајте да се стопи. Додадете ја ладната слатка павлака и ставете ја во фрижидер каде што ќе треба да остане преку ноќ (ќе биде течна после тоа).

Следниот ден, измешајте додека не се добие цврста кремаста текстура и украсете го горниот дел од тортата користејќи ќеса за обликување шлаг.