Француска пита: Најлесен рецепт со чоколадо што се топи во уста!

8 февруари, 2021
пипи

Француската свилена пита нема никаква врска со Франција. Таа е американски изум замислен во 1950-тите. Питата доби прекрасна текстура што се лизга низ грлото како најдобрата свила.

Во оригиналниот рецепт, полнењето на питата се состоеше од пудинг од чоколадо, но постепено беше заменето со раскошен крем за мус. Бидејќи ова е десерт што мора да се стави во фрижидер пред да се сервира, основата на питата се состои од распаднати бисквити со путер кои не ја губат структурата по ладењето.

Состојки на подлогата:
200 грама чајни бисквити
85 грама путер


Состојки за полнење:
200 грама шеќер
170 грама омекнат путер
85 грама црно чоколадо
3 јајца
2 лажици француски ликер Гранд Марние

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 170 степени Целзиусови.
  2. Мелете ги бисквитите во ситен прав и измешајте со путерот.
  1. Со прстите притиснете ја смесата во плехот за печење.
  2. Ставете го во рерна 10 до 12 минути или додека не се компресира основата.
  3. Извадете го од рерна и оставете да се излади целосно.
  4. Додека основата се лади, направете го филот: Растопете го чоколадото во микробранова печка или на пареа.
  5. Во блендер изматете ги омекнатиот путер и шеќерот во мазен крем. Toе ви треба околу три минути да се меша.
  6. Додадете растопено чоколадо и Гранд Марниер на путерот.
  7. Постепено додавајте ги пастеризираните јајца – едно по едно – и мешајте додека не добиете мазна смеса. Раширете го преку оладената основа и ставете го во фрижидер три до четири часа.
escort - Korsan taksi