Галактобуреко, грчка кремита потопена во сируп: Рецепт за колач кој се топи во уста

22 март, 2021
shutterstock1850234449-830x0

Неодоливиот вкус на деликатесот што е особено популарен во земјата на Елена

Колачот прелиен со сируп, по баклавата, е омилена во многу куќи во Грција. Овој рецепт го донеле имигрантите кои избегале во Грција од Мала Азија околу 1922 година, а комбинира француска нота за деликатес со вкус на сируп од Блискиот исток.

Галактобуреко можеби не е најлесниот десерт за правење, но кога ќе го пробате, ќе сфатите дека дефинитивно вреди да се вложи трудот.

Мерката е стандардна шолја за јогурт, односно кисело млеко.

Состојки:

Крем:

2,8 литри свежо млеко

3 шолји шеќер

1 ½ шолја гриз

6 јајца

200 грама путер

2 кесички ванилин шеќер

1 пакување кори од 500 грама

Сируп:

3 ½ шолји шеќер

2 ½ шолја вода

Кора од еден лимон

1 лажичка лимонов сок

За премачкување на корите:

100 грама путер

Подготовка:

Во големо тенџере, варете го млекото додека не зоврие. Потоа додадете гриз и мешајте со шпатула за храна додека не се згусне. Тргнете го тенџерето од оган и оставете го зготвениот гриз да се излади.

Изматете ги јајцата со шеќерот, додадете ја ванилата, па додадете ја оваа смеса во оладениот гриз, со постојано мешање. Потоа додадете 200 грама путер и промешајте повторно.

Остатокот од путерот растопете го.

Добро премачкајте ја површината на тавата и ставете ја првата кора на дното на садот, така што краевите да бидат надвор од садот. Премачкајте со стопен путер, ставете друга кора и премачкајте повторно со путер. На овој начин наредете 4 кори.

Истурете ја павлаката, а потоа вратете ги една по една корите кои останале надвор од тавата преку филот, подмачкувајќи ја секоја со стопен путер.

Остатокот од корите наредете ги како и обично и премачкајте ја секоја со стопен путер. Премачкајте го последниот лист на површината и попрскајте го со малку вода.

Нежно пресечете ја површината на Галактобурекот со остар нож, а потоа ставете ја тавата во рерна и печете на 180 степени целзиусови околу 45 минути.

Можете да го проверите Галактобурекот со спуштање на нож во колачот. Ако ножот не е чист, вратете го колачот да се пече. Кога колачот ќе се испече, пресечете го до дното на тавата со остар нож.

Сируп:

Ставете ги сите состојки во тенџере и варете ги 8 минути. Потоа малку по малку истурете го сирупот над Галактобурекот. Колачот брзо ќе го апсорбира врелиот сируп.

Не го покривајте колачот со крпа или фолија, бидејќи кората мора да остане крцкава.

Оставете да се излади, а потоа исечете на парчиња и послужете.

Пријатно!