Главно јадење и прилог за празнично мени: Најубавите рецепти за посна и мрсна трпеза!

1 јануари, 2021
238303_shutterstock-1550577476_ls

Зошто да не ги направиме празниците оваа година најнезаборавни досега кога станува збор за трпезата

Подолу донесуваме рецепти за празнично, вкусно посно и мрсно мени, кое се состои од супа, главно јадење и прилози, што ќе го воодушеви целото семејство.

МРСНО МЕНИ

Кафанска телешка супа

Состојки: 500 грама телешко месо од бут или врат, 1 кромид, 1 куп зелена боја (2 моркови, пашканат, магдонос), 1 корен од целер, 2 компири, 1 дл масло, 2 лажици брашно, 2 дл павлака, 1 жолчка , сол, бибер, лонбер, малку лист од магдонос.

Празнични сармички варени во рерна

Состојки: 1,5 кг мешано мелено месо, две главици кромид, два рендани моркови, суво месо 500 гр, чаша ориз, масло, зелка, сув зачин, слатка и лута мелена пиперка, кромид, босилек, ловоров лист, сол и бибер .

Гарнир – динстани компири на путер

Состојки: 1 кг млад компир, по вкус, 150 гр путер (ако постите, можете да користите маргарин), 1-2 лажички мелен пипер, бибер по желба.

ПОСНО МЕНИ

Најдобра рибја чорба

Состојки: риба по желба, 3 главици кромид, шолја масло, 1/2 шолја бело вино, чаша сок од домати, сол, бибер, малку оцет, сува лута пиперка, 3 вреќи зачини за рибина супа, мали парчиња речна мешана риба ( опашка и глава) во посакуваната количина.

Посни плескавици

Состојки: 350 гр варен компир, 1 варен морков, 1 туна, малку презла, бибер, лук, слатка пикантна пиперка, сув зачин, сува јаглика, малку сок од лимон, 3 чешниња лук кромид, сусам.

Гарнир – Посни кнедли направени од компири и печурки

Состојки: 600 гр бел компир, 60 гр скробно брашно, 600 гр кeљ, 200 гр печурки, лажичка масло од репка, лажичка шеќер, 2-3 лажички бел оцет.