Испробајте ја оваа прекрасна торта: Се прави брзо и ќе ви се допадне многу!
Лесна, овошна, полна со шлаг – ја сакаат љубителите на слатки, како и оние кои претпочитаат овошје и помалку слатки.
Состојки за бела кора:
9 белки
30 кг шеќер
1 лажица јаболков оцет
Крем:
9 жолчки
4 лажици шеќер
4 лажици остро брашно
2,5 дкл млеко
3 ванилин шеќер
250 грама маргарин
1/2 л слатка павлака (кој сака може повеќе)
овошје банани, јагоди, киви и др
сок од лимон
Подготовка на кора:
Победете белки од јајце додека не станат цврсти, додадете шеќер и лажица јаболков оцет. Измешајте сè заедно малку подобро. Печете ја кората во тава отпорна на рерна 1 час на 150 Целзиусови степени додека кората не добие нежно жолтеникава боја.
Може да го испечете и на мрсна хартија за полесно да ја одделите кората од тавата. Изладената кора исечете ја на 3 еднакви делови. Како и да е, можете да го распоредите и да го испечете на три одделни мрсна хартија што претходно сте ги премачкале со малку масло за да не се лепат корите и полесно да се раздвојуваат – така веднаш ќе добиете три кори и не орајте за да исечете нешто потоа.
Подготовка на крем:
Измешајте ги жолчките со шеќер, додадете брашно и ванилин шеќер. Доведете го млекото до нежно вриење, додадете ја смесата со жолчка и нежно гответе да се згусне. Во изладениот крем додадете маргарин и добро промешајте. Направете слатка павлака одделно.
Редење:
Ставете една кора на дното (три одозгора), намачкајте со крем, ставете ред банани исечени на прстени (посипете ги со сок од лимон за да не потемни) и премачкајте сè со слатка павлака. Повторете го процесот со следните два лушпа и овошје по ваш избор. За кора број три, кога ќе ставите овошје, премачкајте ја целата торта со остатокот од слатката павлака и украсете по желба.