Јајца од микробранова за доручек: Варени или кајгана, во секоја варијанта!

31 мај, 2021
untitled-design-2021-05-28t143912-812

Класичното готвење јајца е прилично едноставно, но кога ќе снема бензин или струјата или само брзате, јајцата можете да ги подготвите и во микробранова печка. Еве како да го направите тоа брзо и лесно.

Кајгана

Во споредба со пржените јајца, вкусот на пржени јајца во микробранова печка е сличен на вкусот на класичниот омлет. Ќе биде малку пообемно и полесно, како суфле.

Подготовка:

  • Скршете две јајца во чаша.
  • Додадете капка млеко ако сакате да бидат помеки.
  • Промешајте
  • Поставете ја микробрановата печка 2 минути на највисока температура.
    -Стопирајте ја микробрановата печка и мешајте ги изматените јајца на секои 30 секунди.

Јајца на око

Иако белката нема целосно да се завитка околу жолчката од јајцето како во тенџере, верзијата со микробранова печка има совршено зготвена текстура, пишува порталот Превенција.

Подготовка:

Наполнете сад или чаша на половина пат со вода, скршете ги јајцата во друга чаша и полека истурете ги во чаша или сад со вода.
Лесно боцкајте го центарот на жолчката со врвот на ножот.
Покријте со пластична фолија и поставете ја микробрановата печка на максимална температура за 1 минута.

24sata

Тврдо варени јајца

Кога подготвувате тврдо варено јајце во микробранова печка, треба да се внимава јајцето да не експлодира. Не треба да се готви на највисока температура.

Подготовка:

Во сад ставете доволно вода за да го покриете целото јајце. Загрејте сад со вода, минимум 3 минути, за да се загрее.
Лесно прободете го дното на јајцето со игла за да избегнете пукање на лушпата.
Ставете го јајцето во сад со топла вода, покријте го садот со чинија и ставете го во микробранова печка на средна топлина 4 минути.
Забелешка: Ако сакате течна жолчка, јајцето е подготвено за јадење по 4 минути, а ако сакате тврда жолчка, варете уште 2 минути, вкупно 6 минути.