Кифлички од лиснато тесто со фил од ванила и чоколадо (РЕЦЕПТ)

12 декември, 2021
rolice-od-lisnatog-tijesta_naslovna

Кифлите се многу распространето и сакано уживање кај сите оние кои се љубители на лиснато тесто.

Состојки:

500 гр лиснато тесто

За крем:

3 јајца

130 гр шеќер

20гр ванилин шеќер

40гр брашно

40гр пудинг од ванила

600мл млеко

200 гр маскарпоне сирење

100 гр црно чоколадо

шеќер во прав – за посипување, ако сакате

Постапка

Тесто:

Расукајте го лиснатото тесто (2×250гр) со големина од 20x30cm. Исечете го на половина (10x30cm) и расукајте го секој дел малку повеќе во должина од околу 15cm. Се сече на тенки ленти, се завиткува околу калапот, се става на хартија за печење и се пече 10 минути на 180 ° С. Печените кифлички оставете ги да се оладат една минута, извадете ги од калапот и повторете го процесот додека не се испечат сите ленти.

Крем:

Варете го млекото. Во посебен сад измешајте јајца, шеќер и брашно/пудинг. Брзо мешајќи, во мешавината со јајца истурете малку од зовриеното млеко. Кога смесата ќе се соедини, истурете ја во преостанатото зовриено млеко. Загрејте го кремот на оган додека не зоврие и не ја добие посакуваната густина. Потребно е постојано да се меша за да не загори кремот. Сварениот крем префрлете го во поширок сад, залепете со најлонска фолија и оставете да се излади.

Со миксер изматете го млакиот крем во подлабок сад и додајте го маскарпонето на 2-3 пати. Продолжете да мешате додека кремот не се изедначи.

Растопете го чоколадото. Поделете го кремот на два дела. На едниот дел додадете стопено чоколадо и соединете.

Наполнете ги кифличкитесо изладениот крем, ставете ги во фрижидер еден час да се стегне кремот, посипете ги со шеќер во прав по желба и послужете ги.

escort - Korsan taksi