Куглоф од лимон за ладно јануарско попладне (РЕЦЕПТ)
28 јануари, 2021
Денот завршете го со парче сочен куглоф со лимон – и шолја чај.
Навистина не можете да погрешите со куглоф затоа што сите генерации го сакаат, тој е фотогеничен и совршено оди со чаша топол овошен чај. Покрај тоа, мерењето и подготовката ќе ви одземат само 15 минути.
Доколку сакате да изгледа уште поефикасно, слободно украсете го со глазура од шеќер или бело чоколадо. Во сласт!
Состојки:
250 гр омекнат путер + за премачкување на калапот
250 гр меко брашно
2 лажички прашок за пециво
1/4 лажиче сол
220 гр шеќер во прав
3 лимони (само кора)
4 јајца
За сируп:
100 гр шеќер во прав
3 лимони (сок)
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 180 степени и добро премачкајте го калапот за куглоф со путер.
- Измешајте брашно, сол и прашок за пециво во една чинија. Во друга, измешајте ги путерот, шеќерот и кората со електричен миксер додека не добиете мазна смеса.
- Додадете едно јајце одеднаш и добро измешајте. Потоа постепено додавајте го брашното и измешајте со дрвена лажица.
- Истурете ја смесата во намастен калап и печете во загреана рерна околу 40 минути.
- Во меѓувреме, подгответе го сирупот. Измешајте го шеќерот со сок од лимон во сад и оставете го да зоврие. Гответе две, три минути, а потоа тргнете го од оган и оставете да се излади.
- Истурете го сирупот врз испечениот и малку оладен куглоф и оставете го во калапот уште 15 минути за да се впие сирупот.
- Потоа извадете го куглофот од калапот и почекајте да се излади целосно.